Het komt je wel bekend voor: "80% van alle online content wordt tegen 2021 video". Nog beter "met deze video's krijg je tot 63% meer conversies". Allemaal leuk en wel, maar sinds wanneer gaat het niet meer om de boodschap en hoe die gebracht wordt? En over welk soort video's heeft men het dan?

 

Al jaren is er inderdaad een grote opmars in het gebruik van video. Waar dit vroeger hoofdzakelijk via tv of cinemaschermen werd verspreid, is de shift naar digitaal al helemaal gebeurd. Bedrijven willen sneller en meer communiceren met video. Er zit dus natuurlijk een deel van waarheid in al die video statistieken. Er is inderdaad héél veel content welke tegenwoordig als video's worden verspreid.

 

Maar eerlijk. Als oprichter van Het Bataljon en iemand die creatief wil bezig zijn met het vak film, die verhalen van bedrijven naar beeld wil vertalen:

 

"Ik vind ik het jammer dat de creativiteit en de kwaliteit vaak vergeten wordt. Content kan inderdaad vluchtiger en goedkoper gemaakt worden. Maar geloof me vrij: Zonder goed verhaal, zonder creatieve insteek, zonder een kwalitatieve benadering verdwijn je losjes in de rest van de massa.  

 

Ik ben ervan overtuigd dat voor elk bedrijf of product een goed verhaal kan verzonnen worden. Als de effecten van video echt zo sterk kunnen zijn, zorg je er maar beter voor dat je videomarketing echt aansluit bij je bedrijf en dat je hier optimaal gebruik van maakt. Slechte reclame kan immers net het tegenovergestelde effect hebben en je bedrijf schaden. 

 

Nu is de hamvraag, hoe ga jij je onderscheiden tussen al die filmpjes die jouw klanten, leveranciers of leads zien passeren? Hoe ga jij hen vertellen dat je een professionele onderneming bent, met een sterk verhaal die naar hen gaat luisteren, hen gaat helpen en de ideale oplossing voor hun noden biedt? Ga je dit enkel doen door jezelf te filmen met je smartphone? Of door generieke animaties of testimonials te lanceren?

 

1 ding is zeker: als je emoties kunt oproepen, mensen kan inspireren, engageren of even laten lachen bij wat ze net gezien hebben, ben jij diegene die ze op het einde van de dag zullen onthouden. Ik geef je alvast 6 inspirerende tips mee om jouw videomarketing NEXT LEVEL te brengen.

1. Het belang van storytelling

Mensen laten zich steeds minder beïnvloeden door commerciële boodschappen en voelen heel goed aan wanneer iemand hen iets probeert te verkopen. Om een overvloed aan prikkels te vermijden, gaan ze zelf op zoek naar informatie die relevant is voor hen. Een goede video dringt zich niet op, maar speelt in op de noden van je klant door een relevant verhaal te vertellen en hiermee de aandacht te trekken. Op deze manier zorg je ervoor dat mensen je videocontent WILLEN bekijken en delen met hun netwerk.

Gebruik het emotionele aspect van video om je merk kracht bij te zetten door in te spelen op de behoeften en verborgen verlangens van je consument in combinatie met een sterke call to action. Het is belangrijk dat je de taal van je doelgroep spreekt: met welke media kan je ze bereiken? Wat vinden ze inspirerend?

Verhalen vertellen, da’s nu toevallig iets waar wij goed in zijn.

Maar ook onze bedrijfsfilm cases illustreren dit.

 

2. Maak zo snel mogelijk duidelijk waarom iemand je filmpje moet blijven bekijken.

Eén vijfde klikt weg nog voor ze tien seconden van je filmpje gezien hebben. Dit betekent uiteraard niet dat je filmpje daarom per se zo kort moet zijn: de ideale lengte van je filmpje hangt af van het onderwerp, de betrokkenheid van de doelgroep en het medium waarop je de video zal delen. We raden aan om zo snel mogelijk de aandacht van je consument te grijpen en een beeld te schetsen van wat de klant verder kan verwachten. Probeer nieuwsgierigheid of een andere emotie op te wekken waardoor de klant het gevoel krijgt dat het filmpje relevant genoeg is om het te bekijken. Zowel een flitsend social media format als een diepgaande reportage waarin je wat meer inhoud en diepgang biedt over de werking van je bedrijf kunnen betekenisvol zijn.

 

3. Blijf authentiek

Misschien heeft jouw concurrent een geweldige video(serie) gemaakt. Goed voor hen! Maar laat je niet in de verleiding brengen om een bestaand format over te nemen in de hoop op vergelijkbaar succes. Bij videomarketing is het belangrijk om de eigenheid van jouw bedrijf in de kijker te zetten, op het juiste moment en in het geschikte format. Denk na over wat jouw bedrijf of product nu net zo uniek maakt en zet dit in de kijker. Hou altijd het doel van je campagne in je achterhoofd en bedenk hoe je je doelgroep het beste tegemoet kunt komen.

 

4. Beloon klanten voor het kijken van je video

Zorg dat de kijker beloond wordt voor het kijken van je video. Dat wil zeggen dat de kijker iets wil leren (informatieve of ‘how to -video’s’), meegenomen wil worden in een verhaal en/of vermaakt wil worden door iets dat de emoties raakt. 

Een van de krachtigste doelen waarvoor je videomarketing kan gebruiken, is om je publiek iets bij te leren. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan je bijvoorbeeld explainer video’s maken om uit te leggen hoe jouw product of dienst gebruikt kan worden op de beste manier. Ook kan je een webinar creëren waarbij je aantoont welke kennis verscholen gaat achter jouw bedrijf, positioneer je merk als marktleider of voeg waarde toe aan het leven van je klanten en genereer nieuwe leads. Door testimonials toe te voegen in je videostrategie kan dit je bedrijf ook extra social proof bieden.

 

5. Bouw een band op met je publiek

Herkenbare formats en series zijn essentieel bij het bedenken en creëren van doeltreffende videocontent. Je kan een one-off video produceren, maar als je niet regelmatig videocontent deelt, bouw je geen relatie op met je doelgroep. Wil je graag veel informatie kunnen verschaffen of een nieuwe actie aankondigen, dan bevat je video beter enkel rationele info.  Wil je echter je merk kracht bij zetten en een relatie opbouwen met je publiek, probeer dan vooral in te spelen op emoties. Op die manier zullen mensen je merk beter onthouden. Een goede dynamiek tussen deze twee zorgt voor een sterke videostrategie.

 

Hoe kunnen wij jou helpen?

Video werkt, maar alles staat of valt met het kiezen van het juiste verhaal voor je merk, een juiste sfeersetting en vlotte productie. En laat dit nu eens juiste de expertises zijn waar wij bij Het Bataljon zo gedreven in zijn.

Benieuwd om te ontdekken hoe videomarketing jouw bedrijf kan helpen?

 

Contacteer ons via:

www.bataljon.be

shoot@bataljon.be

09 395 46 00 

Kerkstraat 106 

9050 Gent