Heb je een groot budget nodig als je een mobiele app wil laten maken?

Thomas Cornet - 26 augustus 2019

Budget voor app - Cover afbeelding

Zoals bij elke goede vraag heb je een genuanceerd antwoord nodig. Dus, heb je een groot budget nodig om een mobiele app te laten maken? Dat hangt af van verschillende elementen. Ook met een beperkt budget kan je mooie dingen doen. Door de startup’s van deze wereld zoals Facebook, Instagram, Uber, .. heerst de perceptie dat je miljoenen nodig hebt om een goed digitaal product te ontwikkelen. D

Wat zijn elementen die de kostprijs bepalen?

Complexiteit van de features

Simpel weg, hoe meer je wil, hoe meer het zal kosten. Een eenvoudige app met een specifiek doel zal minder kosten dan een zeer feature rijke app. 
Ervaring leert echter dat apps die focussen op één feature beter presteren. Een voordeel voor beide partijen dus.

Complex features zoals VR, AR, geolocatie, geofencing en andere hebben een sterke impact op de kostprijs. Ook hier is de juiste keuzen maken belangrijk.

Security

De vereisten rond security zijn een belangrijk element in het bepalen van de kostprijs. Elke app heeft natuurlijk een basis niveau nodig van security.
Heeft iedereen echter encryptie en veiligheidsprocedures nodig die je vindt bij een bank? Neen, een realistische kijk op security is dus nodig voor een evenwichtig budget.

API-integratie / 3e party integratie

Heeft je app informatie nodig die van een externe partij komt? In dat geval zal er naar alle waarschijnlijkheid integratie nodig zijn met een API. Dit drijft meestal de kosten omhoog vanwege technische complexiteit, maar ook de projectopvolging wordt complexer.

Schaalbaarheid

Hoeveel gebruikers moet de app van je bedrijf ondersteunen? Hoe meer gebruikers en transactie hoe meer budget je zal nodig hebben voor de bijhorende infrastructuur. Geen nood, je kan hier altijd klein beginnen en schalen wanneer het nodig is.

Welke OS/Platformen wil je ondersteunen?

Wil je een Android app laten maken? Of wil je ook een iOS app ontwikkelen? Zal je app enkel werken op smartphones, of ook op tablets? 
De keuze van je doelgroep is een factor die heel bepalend kan zijn voor het budget. Android en iOS hebben samen een marktaandeel ongeveer 90%, als je beide ondersteund bedien je dus bijna alle gebruikers. Gelukkig kan met behulp van cross-platform development ontwikkelen voor beide platformen in één keer. Goed voor het budget dus.

Onderhoud

Eens je app ontwikkeld is moet deze natuurlijk blijven werken. Onderhoud is dus een belangrijk element in het totale kostenplaatje. Informeer hier dus tijdig naar zodat je goed geïnformeerd bent.

De klant

Ook de klant zelf is een belangrijke factor die de kost bepaald. Als klant is het belangrijk te weten wat je wil bereiken. Wat is je doel, welke waarde wil je bieden en aan wie. Een goede voorbereiding is dus van belang.

 

Waar mag je zeker niet op besparen?

Veiligheid en privacy

Het vertrouwen van je gebruikers is heilig! Op vlak van privacy en veiligheid mag je dus zeker niet besparen.

User Experience design

We zien het nog te vaak. Een eerste versie van een app waarvan het ontwerp en user experience ondermaats is. Een beperkt budget wordt nog steeds te snel vertaald in besparen op UX. UX is echter het belangrijkste element van je app! Trap dus niet in deze val, maar laat je goed begeleiden.

Wat nu?

Er zijn dus veel elementen die de kostprijs van een app bepalen. Laat je vooral niet ontmoedigen door alle elementen waar je rekening mee moet houden. Bereid je goed voor en laat je begeleiden. Zoek een partner om je huiswerk te doen, ontwikkel een digitale strategie en product roadmap voor je gaat bouwen. Een goede partner zal je altijd eerst een goed voortraject voorstellen om je wensen en ambities in kaart te brengen.

 

Thomas Cornet

Thomas inschakelen voor je zaak?