Leestip van onze experts: ‘Video Marketing like a PRO’

Tine - De Digitale Versnelling / L’Accélération Digitale - 26 oktober 2021

Videomarketing like a PRO bookcover

“Mensen kijken liever filmpjes online dan dat ze teksten lezen”, zegt marketingexperte Clo Willaerts. Wil jij het groeiende online publiek bereiken met je video content? Dan helpt haar handboek je op weg. “En daar heb je geen voorkennis, groots budget, ingewikkeld materiaal of 10-koppige crew voor nodig.”

Waarover gaat het boek ‘Video Marketing like a PRO’?

“Online videomarketing was al een trend vóór de pandemie, maar is enorm versneld tijdens”, steekt Clo Willaerts van wal. “Van een nice-to-have werd het een onmisbaar element voor elk bedrijf.” Daarom schreef ze een praktisch handboek over het maken van video’s die converteren.

 

Het boek laat zien hoe je zelf video’s kan maken die je helpen om een band met klanten op te bouwen en nieuwe klanten te bereiken. Want video biedt een geweldige kans om emotioneel contact te maken. “Met video kan je mensen iets doen kopen. Het engagement is altijd hoger als de content een (goeie) video is. Dat levert meer hartjes, duimpjes… vooral als het lijkt of de video door iemand zoals jij en ik gemaakt is.” Hoe authentieker, hoe beter: we schreven het al in dit artikel over de laatste trends op sociale media.

 

Tijd voor concrete tips! Hoe pak je als ondernemer die videomarketing aan?
 

Werk volgens het PRO-principe

-P staat voor ‘Prepare’: “Hope is not a strategy. Voorbereiding is alles. Je hebt een visie, strategie en duidelijke doelen nodig voor je begint te filmen.”

-R staat voor ‘Run’: “Voor je bepaalt welk type filmpjes je gaat maken, bepaal je best eerst je content focus en het juiste kanaal, afgestemd op je doelgroep.”
-O for ‘Optimize’: “Alles wat digitaal is, kan gemeten en geanalyseerd worden. Staan je video’s online? Dan denken veel ondernemers: ‘ha, nu kan de magie beginnen!’. Maar eigenlijk begint het werk dan pas. Want via handige tools als
Google Analytics of Facebook Analytics kan je aan de cijfers zien of je video er boenk op zat – of er compleet naast. Zo leer je uit je fouten.”

 

Show, don’t tell

“Ken je die typische corporate video’s waaraan een half jaar gewerkt is? Die zien er altijd hetzelfde uit: in het eerste shot zie je de gevel van het gebouw, het tweede shot toont de inkomhal, het derde shot toont een jonge vrouw die doet alsof het supertof is om op de computer te werken of de telefoon op te nemen. Zo’n film converteert naar … niets! Veel slimmer is het om te kiezen voor een reeks video’s die inspeelt op het WAAROM: toon bijvoorbeeld waarom het zo leuk is om bij dit bedrijf te werken. Of toon je kijker waarom dit een goed product is, met een demo. Zo’n videocontent converteert! Ga altijd uit van je kijker. Niet van: kijk ons hier eens.” 

 

Kies het juiste kanaal  
Welk kanaal je kiest, is afhankelijk van je type business en je doelgroep.
 

-Voorbeeld 1: Je hebt een kapperszaak.
“Het meest onderschatte videokanaal voor lokale bedrijven is Google My Business. Zeker voor kappers! Filmpjes mogen maximaal 70 MB zijn, wat overeenkomt met zo’n 30 seconden. Ook hier geldt de regel: show, don’t tell. Je hoeft dus niet te zéggen dat je gespecialiseerd bent in kinderkapsels. Maar breng bijvoorbeeld een kind in beeld dat voor haar communie haar haren laat doen in jouw zaak – zo laat je het je kijker zién.” Bij Google My Business kan je slechts één filmpje uploaden, maar via Instagram is een reeks filmpjes een aanrader, weet Clo. “Bij Instagram is het engagement heel belangrijk. Het is een plek waar mensen geïnspireerd worden, zeker als het om lifestyle draait. Dus toon in verschillende filmpjes de kinderkapsels die je creëert. Ook leuk: film een achter-de-schermen reeks, dat vergroot het engagement.”

-Voorbeeld 2: Je bent consultant.
“Diegene die jouw offerte ondertekent, zit op LinkedIn. Dat platform wordt door professionals beschouwd als een goede plek om op de hoogte te blijven van hun vakgebied. Wil je onder de aandacht van je toekomstige klanten komen? Upload dan een filmpje waarin je je kennis deelt.
-DON’T: ‘Hallo, mijn naam is Clo Willaerts en ik heb veel expertise op het vlak van video content’.
-DO: Toon dat je die expertise hebt. In mijn geval zou ik een filmpje kunnen maken rond ‘10 Snelle tips voor het maken van LinkedIn-video’s zonder duur materiaal.’

Maak ineens vijf filmpjes en upload er elke week één. Zo kan je aan het einde van je film verwijzen naar de volgende: volgende week leren we xxx. Of eindig met ‘volg mij, zodat je geen inspiratie hoeft te missen’. Zo maak je je kijkers warm voor méér.

 

“Een bijkomende inkomstenstroom genereer je door middel van een onlinecursus. Lesvideo’s zijn altijd een goed idee als je expertise hebt. Vervolgens maak je daar een community rond, zoals een gesloten Facebook-groep. Zelf heb ik de onlinecursus ‘Like a PRO with Clo’ gelanceerd. Mensen volgen tegen betaling 5 dagen lang mijn videomarketingcursus online. Nadien kunnen ze via een gesloten Facebook-groep op de hoogte blijven, want ik blijf dat kanaal voeden met extra tips, updates...”

 

Welke trend zie jij de afgelopen jaren in videomarketing?

Livestream shopping is een trend die in China al zo’n vijf jaar doodnormaal is, en die hier binnenkort gaat doorbreken. Het is een combinatie van sociale media, e-commerce, video en livestreaming.”

Ze legt het uit met een voorbeeld: “Een Belgische fashion influencer brengt haar eigen kledinglijn uit bij JBC, met pyjama’s die bedrukt werden door visual artist Musketon. De influencer doet livestreams en de hartjes en duimpjes stromen toe. Zodra zij een sweater showt, is die clickable en de prijs verschijnt mee op beeld. Denkt een kijker ‘Wauw, wat een coole trui’, dan kan hij/zij die trui kopen in slechts enkele kliks, zónder de app te verlaten. Dat klinkt futuristisch, maar voor het einde van dit jaar zullen we die technologie ook in ons land toegepast zien.” 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over:

-Hoe effectief is videomarketing? Wat levert het eigenlijk op?
-Welk kanaal kies ik best om mijn video’s te plaatsen: Facebook, TikTok, YouTube, Instagram…?  

-Hoe maak ik een professionele video met een mini-budget? 

 

Lees dan ‘Video Marketing like a PRO’

 

Tine - De Digitale Versnelling / L’Accélération Digitale