Videomarketing: wat is het & hoe begin je eraan? 5 Tips van Clo Willaerts!

Tine - De Digitale Versnelling / L’Accélération Digitale - 26 oktober 2021

Videomarketing: wat is dat?

“Als je aan marketingmensen vraagt aan welk onderdeel ze in de toekomst meer tijd en middelen gaan besteden, zal hun antwoorden luiden: videomarketing”, zegt internetprofessional Clo Willaerts. Maar wat is videomarketing precies? En hoe ga je ermee aan de slag? Clo helpt je op weg!

Wat is videomarketing?

De definitie van videomarketing is eenvoudig: video inzetten om je merk, product of dienst te promoten op internet. Dat kan je doen via je eigen kanalen (zoals je website) maar ook via sociale media: YouTube, Facebook, TikTok …

 

Volgens Clo Willaerts voldoet een goede marketingvideo aan 2 voorwaarden:

-Je doelgroep wil de video bekijken;

-De video helpt je onderneming om marketing- en businessdoelen te bereiken.

 

Goed nieuws: “Zo’n videocontent kan je zelf maken. En daar heb je geen voorkennis of groot budget voor nodig.” Benieuwd wat je dan wél nodig hebt?

5 Must-haves om aan videomarketing te doen
 

Tip 1 - Smartphone
“Je hebt niet het duurste model nodig. De toestellen van tegenwoordig hebben sowieso een goede lens. En je bestand bewaren hoeft niet langer op geheugenkaartjes, maar kan meteen in de cloud.”

 

Tip 2 – Kies een geschikte setup

“Het is bijzonder moeilijk om langer dan twee minuten je arm omhoog te houden met je smartphone in je hand. Resultaat: je beeld gaat bewegen. Om stabiel beeld te krijgen, werk je daarom best met een statief. Zelf gebruik ik de GorillaPod van Joby. Omdat de pootjes flexibel zijn, kan je ‘m overal aan bevestigen: van je bureaustoel tot je computerscherm.” 

 

“Of je je camera horizontaal of verticaal moet houden om te filmen, is afhankelijk van het kanaal dat je kiest en het type filmpje. Wil je een verhaal vertellen? Denk dan aan de klassieke Western-film waarbij een cowboy te paard het landschap doorkruist: daarvoor heb je ruimte nodig. Storytelling doe je dus horizontaal. Bij YouTube is dat het gebruikelijke formaat. Maak je een video die up close & personal is, met de verteller in beeld? Dan film je verticaal, want dat komt authentieker over. Omwille van de selfiecultuur op Instagram film je voor dat kanaal best verticaal.” 

 

Tip 3 – Zorg voor voldoende licht
“Voeg een klein led-lampje toe aan je statief, bijvoorbeeld van GoPro.”

 

Tip 4 – Zorg voor goed geluid 
“Slechte audio kan je niet fixen. De microfoon van je smartphone is gemaakt voor iemand die op 10 cm van de microfoon spreekt. Maar zegt iemand anders in de kamer iets, dan hoor je dat amper. Zorg dus voor een goede microfoon. Zelf plug ik een lichtgewicht microfoon van RØDE in mijn smartphone. Die blijft goed zitten op mijn statief en ik kan rekenen op kristalhelder geluid.”

 

Tip 5 – Schakel de hulp van apps in
Er zijn heel wat gebruiksvriendelijke tools beschikbaar, die je leven makkelijker maken.

-“Maak je een reclamefilmpje voor Facebook Advertising? Met Lumen5 spreek je je tekst in het Engels in. Op basis van artificiële intelligentie maakt deze app vervolgens zelf een video: van stockbeelden zoeken tot effecten en muziek toevoegen. Zo ben je al een heel eind op weg gezet.”

-“Maak je een lesvideo? Op basis van gesproken tekst, voorziet Limecraft automatisch ondertitels. Upload je lesvideo naar deze app en bespaar jezelf úren werk.”
 

-“Film je met je iPhone en heb je een Apple Watch? Dan volgt hier een gouden tip! Op je Watch staat de camera-app. Als je daarop tikt, zet je de camera van iPhone aan. Je horloge is dus de afstandsbediening van je iPhone. Waarom is dat zo geweldig? Omdat de selfiecamera voor video de minst goeie camera van je smartphone is. Je filmt jezelf dus veel beter met je gewone camera … maar dan kan je jezelf natuurlijk niet zien. En omdat je Apple Watch voortaan als afstandsbediening fungeert, kan je gewoon op je horloge checken of je hoofd volledig in beeld is. En ook om je opname te starten en stoppen, gebruik je je Apple Watch als afstandsbediening.”

-“Wist je dat je je iPhone of iPad als teleprompter kan gebruiken? Daarvoor installeer je de Pages-app op je toestel. Typ je tekst en schakel de ‘presenter mode’ in: je tekst rolt over het scherm en jij hoeft ‘m maar af te lezen terwijl je camera draait. Die lifehack veranderde mijn leven”, lacht Clo. 

Wil je meer tips om zelf videocontent te maken? 
Boek dan een gratis videogesprek met één van de experten van De Digitale Versnelling. 
Of lees het boek van Clo Willaerts.

 

Tine - De Digitale Versnelling / L’Accélération Digitale