Is een online website builder de moeite en tijd waard?

bram dupont - 22 januari 2020

Maak je eigen website

Wix, Weebly, Squarespace en zoveel meer. Iedereen heeft er wel al eens van gehoord. Hun video's & websites zien er altijd zo mooi en uniek uit, maar zijn ze ook gemakkelijk om te bouwen voor de doorsnee ondernemer? Lees hieronder alle voor- en nadelen...

Wat is nu zo een "online website builder"?

Website builders zijn online tools die het heel toegankelijk maken om websites te bouwen zonder enige voorkennis van programmeren of computers. Zo kan iedere ondernemer simpelweg een website maken voor zijn of haar bedrijf zonder enkele kosten bij een webdesigner.

 

Is het ook echt gemakkelijk?

Als we naar hun video's kijken, lijkt dit allemaal zo gemakkelijk. Modules slepen, teksten en kleuren aanpassen, enzovoort. Maar kan ook iedereen dit? En belangrijker nog: heeft iedereen de tijd hiervoor om alles te leren en de juiste stappen uit te voeren? 

Het vergt veel tijd voor iemand die niet veel kennis heeft van computers en software om zo een website te bouwen en online te brengen. Het neemt veel tijd in beslag om hiermee te oefenen, gewend aan te raken en zo dan te bouwen wat jij mooi vindt en ervoor te zorgen dat de website rond jouw zaak draait. 

 

Wat zijn de voor- en nadelen?

Om te bekijken wat nu het beste voor u is, kunnen we best enkele voor- en nadelen bespreken.

 

Voordelen van een online website builder:

 

- Het budget 

Als je pas begonnen bent als ondernemer, is het moeilijk om een budget vrij te maken voor een unieke website van een webdesigner. De meeste website builders daarentegen zijn compleet gratis (met advertenties en reclame van de builder). Enigste kost die er wel sowieso bijkomt is de aankoop van je domeinnaam en de hosting. Een website moet je ook online kunnen plaatsen om die beschikbaar te stellen voor je publiek. Dit doe je met een domeinnaam (bv. : www.digitaleversnelling.be) en hosting op een server. Sommige website builders hebben hun eigen hosting die ze verkopen, andere hebben dit niet, en dan moet je zelf naar een oplossing zoeken. Snelle en veilige hosting is een cruciaal iets voor je website, dus raadpleeg je best een van de mede experts op deze website of neem gerust contact op met mijn bedrijf.

 

- Ontwerpen

Ontwerpen en layout bouwen moet je "niets" van kennen. Welke kleuren bij de welke passen, hoe je iets doet passen op een laptopscherm alsook op een mobiel scherm, .... Dit gaat allemaal heel gemakkelijk met de website builders en hiervoor heb je geen kennis nodig.

 

- Programmeren

Alles is voorgebouwd, je moet niet weten hoe je nu een foto, tekst, of een video plaats in je website. Dit kan je makkelijk doen met de voorgebouwde modules, die in je website kan slepen en hiervan de tekst aanpast.

 

- Uitbreidingen & aanpassingen

Eens je website volledig opgebouwd is en deze online staat, is het naderhand heel eenvoudig om een aanpassingen te doen in de tekst, of een foto te wijzigen. Daarnaast weet je ook hoe alles nu werkt en zo kan je gemakkelijk een nieuwe pagina aanmaken, of een huidige verder uitbreiden.

 

Nadelen van een online website builder:

 

- Veel voorkomende templates

Veel ondernemers gebruiken deze handige tool waardoor veel websites op elkaar gaan lijken. Ieder restaurant gaat hetzelfde restaurant thema gebruiken en, en zo verder. Om dit te voorkomen kan u een uniek design op maat en huisstijl laten maken bij uw webdesigner in de buurt. De webdesigner maakt dan een ontwerp die niemand anders heeft en zo je website er uniek uitziet en klanten een wow-gevoel krijgen.

 

- Fouten in de code

Soms kan het zijn dat door al het bouwen in de website builder er fouten ontstaan in de code die je er niet zo gemakkelijk uitkrijgt. Hiervoor moet je contact opnemen met hun of zelf gaan zoeken naar de fout. Dit gebeurt niet bij een webdesigner, de webdesigner maakt alles zelf waardoor er amper fouten in de website zitten. Moesten die er toch zijn, dan kan de webdesigner die er zelf uithalen en de problemen oplossen zodat niemand hier iets van merkt.

 

- Time is money

Iedere ondernemer weet dat tijd belangrijk is. Het uitzoeken van zo een website builder neemt veel tijd in beslag. Tijd die je kan steken in andere zaken en het runnen van je onderneming. Dit kan je makkelijk oplossen door een webdesigner alle taken op zich te nemen van de website. Dit bespaart jou niet alleen tijd maar ook moeite en waarschijnlijk frustraties (niet alles werkt mee zoals je dat wilt). Een webdesigner kan hier veel makkelijk en sneller doorgaan omdat die hier ervaring en kennis van heeft.

 

- Gelimiteerd

Allemaal heel fijn zo een voorgebouwde website, zonder er iets van te kennen. Maar wat als je nu iets uitgebreider wil dan een statische website? Je wil bijvoorbeeld implementaties uitwerken met derde partij websites of apps. Dit is niet altijd even gemakkelijk en doenbaar.

 

Conclusie

Is dit nu de go-to optie voor startende ondernemers? Mensen zonder budget zijn hoogst waarschijnlijk al tevreden met een website van een website builder. Maar let op, ook de pakketten die zij aanbieden, kunnen hoog oplopen op jaarbasis. Als je een budget kan vrijmaken, kies je best voor een webdesigner. Die maakt voor jou een uniek design die zich verschilt van al uw concurrenten en de klanten een beter gevoel geeft waardoor ze langer door uw website gaan scrollen.

 

Heeft u nood aan een webdesigner? Aarzel dan niet voor een vrijblijvende prijsofferte bij ons!

 

bram dupont

bram inschakelen voor je zaak?