Nog niet zo lang geleden werd er vooral met Adobe Photoshop gewerkt voor de opmaak van UX projecten. De verschillende layers en zware bestanden maakten dat dat een vrij logge bedoeling werd. Als klant kreeg je dan een pdf of een printversie toegestuurd waarop je feedback kon geven. 

 

Adobe heeft dan een aantal jaar terug XD gelanceerd, een tool die het UX design proces enorm heeft vereenvoudigd. Vanaf dat een opmaak voorstel klaar is, kan je als designer een preview link sturen.

 

Een design preview, wij gebruiken daar de naam 'maquette' voor, kan gedeeld worden met de verschillende stakeholders. Zowel de klant als de project manager kunnen feedback sturen op de preview link waarbij de designer notificaties krijgt. 

 

Een keer alle revisies gebeurd zijn, kan de opmaak gedeeld worden met de developers die op hun beurt alle nodige informatie kunnen gebruiken om het te verwerken. 

 

Alles gebeurt dus centraal op éénzelfde document wat enorm veel tijd bespaart. Bovendien heb je interactieve mogelijkheden zodat je als klant al een goed idee krijgt van hoe de site, app... gaat werken. Een ander interessant aspect is dat je als designer kan reageren op bepaalde feedback, zo heeft de klant inzicht in de denkwijze en is er wederzijds overleg om tot een mooi resultaat te komen.

 

Intern is de interactie tussen een project managers, designers en development teams ook efficiënter en toegankelijker.

Benieuwd wat de evolutie van dit programma nog gaat bieden.