Google Mijn Bedrijf is de nieuwe gratis online 'gele gids' en een must voor iedereen. Het is een heel eenvoudige en efficiënte manier om meer klanten naar je website en zaak te leiden. Een must-have dus.

 

We leggen dadelijk uit wat Google Mijn Bedrijf is en hoe je het opzet. Eerst sommen we even de voordelen op:

 • je wordt beter gevonden, gemakkelijk honderden, zelfs duizenden zoekopdrachten per maand

 • de info die deze Googlers zien, zoals je website, telefoonnummer en openingsuren, stel je nu zelf in

 • je scoort lokaal zeer goed met de zoekresultaten
 • reviews kan je nu bekijken en beantwoorden
 • statistieken en leuke mogelijke extra’s
 • je kan zelfs een eenvoudige website opzetten

 

Wat is Google Mijn Bedrijf?

Google is in juni 2014 gestart met Google My Business, hun manier om de belangrijkste informatie van bedrijven op een eenvoudige gestructureerde manier aan te bieden. Het is zoals de de gele gids die intussen (bijna) niemand meer gebruikt. De Google Mijn Bedrijf lijst daarentegen wordt steeds populairder. Je gebruikt hem wellicht zelf bijna elke dag. Als je bijvoorbeeld zoekt naar een restaurant, een verzekeraar, een bouwfirma of vele andere lokale bedrijven, zie je onderstaande lijst met de dichtstbijzijnde zaken eerst.

Als je op Google zoekt naar een restaurant, een verzekeraar, een bouwfirma of vele andere lokale bedrijven, zie je onderstaande lijst

KBC Verzekeringen - Van Waes heeft in dit voorbeeld zijn Google My Business-account nog niet geregistreerd. Google heeft zelf de informatie over die zaak opgezocht en de fiche aangemaakt. Iedere zaakvoerder kan zich melden als de rechtmatige eigenaar ofwel een nieuwe bedrijf aanmaken zodat je zelf je gegevens beheert en jouw zaak ook gemakkelijk gevonden en gebeld kan worden. Het aantal mensen dat op deze manier naar een zaak zoekt is gestaag gegroeid en intussen belangrijk geworden.
 

Aan de slag: zet deze informatie goed

Ga naar Google Mijn Bedrijf en klik op 'Aan de slag'. Of je nu je Google Mijn Bedrijf-account creëert, hem claimt, of alle informatie van je bestaande wil optimaliseren, zet onder de rubriek ‘Informatie’ volgende info juist:

 • Onder je naam kies je voor je categorie uit de lijst van mogelijkheden. Kies voor de belangrijkste of meest juiste, maar voeg zeker ook andere categoriën toe die bij je passen, zodat zoekers je ook daaronder vinden.

 • Servicegebied: kies bijvoorbeeld Vlaandere, België of laat dit open als je ook klanten uit alle windstreken van het buitenland hebt.

 • Openingsuren: vul dit zeker in. Klanten zoeken naar die info om te weten of ze je kunnen contacteren. Voor een winkel of bedrijf zijn het de echte openingsuren. Als je als zelfstandige in hoofd- of bijberoep twijfelt, kies dan voor alle uren dat je telefonisch bereikbaar bent. Als er te veel mensen bellen, kan je die tijden eenvoudig aanpassen.

 • Zet de contactgegevens en link naar je website zeker juist.

 • Voeg tot slot foto’s toe. Vooral je Logo en Omslagfoto zijn belangrijk. Voor de herkenbaarheid kan je bijvoorbeeld dezelfde foto’s nemen van je website en Facebookpagina.

Ziezo, nu ben je klaar om gevonden te worden. Het werkt ook heel goed, dat zal je snel zien aan de hand van de maandelijkse mails die je van Google zal ontvangen. Deze zullen je vertellen hoeveel keer je passeerde in de zoekresultaten, hoeveel mensen op je telefoonnummer of adres geklikt hebben en hoeveel ze doorklikken naar je website. Onderstaand voorbeeld geeft de statistieken van een restaurant van één maand, dat via Google Mijn Bedrijf gevonden werd door net geen 17.000 Googlers, waarvan er 338 de website hebben bezocht en 196 gebeld hebben naar de zaak. Dat wil je niet laten liggen.Je bereik is nu gratis vergroot. Het gaat al snel over honderd tot duizenden bezoekers per maand.

Het resultaat: sneller gevonden worden

Zo…  je bereik is nu gratis vergroot. Het gaat al snel over honderd tot duizenden bezoekers per maand. Zo zet je meteen ook je eerste stap naar het meten van je bezoekers. En er is nog een belangrijk voordeel: je reviews opvolgen en beantwoorden. Sterker nog, vraag gerust aan tevreden klanten om een Google Review na te laten en te schrijven. Reviews in het algemeen worden veel bekeken, sterk geapprecieerd en geven een meerwaarde aan het vertrouwen in je zaak. En Google hecht daar ook belang aan. Je hebt Google nu flink geholpen om een goede taak te vervullen als iemand op zoek is naar jouw zaak. Je mag gerust regelmatig berichten en foto’s plaatsen. Google houdt van informatie structureren en als je Google daarmee helpt, dan zal Google je belonen in de zoekresultaten.