In dit artikel sommen we 3 redenen op waarom het interessant is om Google in te ruilen voor de Europese zoekmachine Qwant.

Maar eerst…

Wat is Qwant?

Qwant is een Franse zoekmachine. Ze richt zich steeds nadrukkelijker op andere Europese landen zoals België, met een vertaling in het Nederlands.

Opvallend zijn de mogelijke privacyinstellingen. Qwant positioneert zich uitdrukkelijk als ‘privacyvriendelijk’. In België haalt het 144.973 maandelijkse bezoeken.

Qwant zoekmachine screenshot

Waarom is het belangrijk voor jou?

Enkele redenen om Google in te ruilen voor Qwant:

 1. Qwant respecteert jouw privacy
  Dit zorgt ervoor dat je persoonlijke data vertrouwelijk blijven, je minder advertenties op maat ontvangt en je online activiteit niet getrackt wordt binnen Qwant.
 2. De zoekmachine is gebruiksvriendelijk
  Je kan ze gemakkelijk gebruiken op pc, Mac en mobiele toestellen. De layout is clean, licht en overzichtelijk. Ze heeft een extensie voor browsers als Chrome, Safari en Firefox. En via een app zet je Qwant op je Android- en iOS-toestel. Jammer is dat het kindvriendelijke Qwant Junior nog niet in het Nederlands beschikbaar is.
 3. Qwant is Europees
  Als we deze zoekmachine met meer mensen gebruiken, creëren we een sterkere tegenhanger voor het Amerikaanse Google. We kunnen ervan uitgaan dat we zo het huidige onevenwicht iets meer in balans brengen en de Europese economie mee versterken.

Wat brengt het op?

Qwant als alternatieve zoekmachine onderscheidt zich op het vlak van privacy-issues. Tegelijkertijd is het vooral een snelle zoekmachine. Ze laat je vlot werken, vindt wat je zoekt en deelt de resultaten in volgens type content. Zo vind je gemakkelijk beelden, video’s, sociale media-content en nieuws.

Je hebt de keuze om al dan niet in te loggen, al neemt het gebruiksgemak toe voor wie zich inlogt.

3 andere alternatieven voor zoekmachine Google

Er bestaan zeker alternatieven voor Google. Deze spelen in op het soms wrange gevoel dat mensen hebben ten opzichte van ‘s werelds grootste zoekmachine.

In dit artikel stellen we Qwant voor, maar ook anderen beloven je privacy beter te beschermen. Ze verkopen jouw gegevens niet aan adverteerders of investeren hun winst in ecologische projecten:

 • Startpage (Nederlands): bewaart geen IP-adressen en persoonlijke gegevens.
 • DuckDuckGo (Amerikaans): verkoopt je gegevens niet.
 • Ecosia (Duits): investeert zijn winst in het planten van bomen in het Zuiden.