Hoe het menu van je website verbeteren?

De Digitale Versnelling L’Accélération Digitale - 21 mei 2019

Hoe het menu van je website verbeteren?

Een goed ingedeeld menu houdt bezoekers langer op je website. Maar hoe maak je de navigatie van jouw website nog beter, ook voor mobiel? Ontdek het aan de hand van 5 voorbeelden.

De twee meest gestelde vragen van websitebezoekers:

  • Waar ben ik?
  • Hoe kan ik snel naar … ?

Een slim websitemenu beantwoordt deze vragen meteen. Als een gids loodst het bezoekers en klanten door je soms uitgebreide site.

Met deze 5 goede voorbeelden verbeter je het menu van je website sterk.

1. Menu altijd zichtbaar maken

Voorbeeld menu website Van Eldijk

De navigatie moet altijd ter beschikking staan van de bezoeker. Zet de menubalk daarom vast bovenaan, of onderaan je mobiele site. Zo blijft het menu zichtbaar, ook al scrol je naar beneden, zoals bij webbureau Van Eldijk.

2. Gebruik de juiste woorden

Voorbeeld menubalk website Bakkerij Heidi

Kies de termen die het best omschrijven wat je klanten bij jou zoeken, zoals bij Bakkerij Heidi. De bekende plotertaarten en geliefde american cakes zijn op de website maar één klik van je verwijderd.

Vermijd het hippere hamburgermenu dat Loodgieter Wim op zijn mobiele website gebruikt. Dit tekentje met drie horizontale lijnen is niet door iedereen gekend. Je vraagt bovendien een tweede klik voordat de trefwoorden in het menu oplichten. Wil je het toch gebruiken, voeg dan het woordje ‘menu’ toe onder de drie lijnen.

3. Zo laagdrempelig mogelijk

Voorbeeld menu website Crealief

Gebruik gekende woorden en icoontjes, aangepast aan de activiteiten die je organiseert en producten die je verkoopt. Beperk de keuze, zoals Creatief het doet.

4. In zwart-wit

Voorbeeld menubalk website Aqualek

Kies voor een sober lettertype. Gebruik slechts één kleur, bij voorkeur zwart-wit. Enkel de map waarin de gebruiker op dat moment actief is, mag in een andere kleur oplichten, zoals bij Aqualek.

5. Knip onderverdelingen los

Voorbeeld menu website dmlights

Vroeger hadden websites dropdown-menu’s. Een tabblad vouwde open zodat meerdere opties zichtbaar werden. Dit soort menu is ten strengste af te raden nu steeds meer mensen mobiel surfen. De onderverdeling laat je best bovenaan de pagina verschijnen, los van het menu. Verlichtingswinkel dmlights doet dat fantastisch.

Deze 5 voorbeelden tonen hoe je een eenvoudig en effectief menu voor jouw website maakt. Met enkele kleine ingrepen verbeter je meteen je eigen menubalk.

De Digitale Versnelling L’Accélération Digitale