Verkopen op Amazon: ken jij de addertjes onder het gras?

Céline – De Digitale Versnelling / L’Accélération Digitale - 3 mei 2019

Ken de addertjes onder het gras bij verkopen op Amazon

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is Amazon onmisbaar voor een sterke online verkoop. Nu Amazon ook in België populairder wordt, beslis je misschien ook te verkopen via Amazon. Let dan op deze kleine nadelen.

Met je webshop beginnen verkopen op Amazon is zo gemakkelijk. Misschien wel te gemakkelijk. Dankzij dit artikel ken je de addertjes onder het gras.

Amazon.be is niet de webwinkel

Zoek niet naar een Amazon.be-website van de retailer. Verzekeraar Baloise heeft deze domeinnaam. Wel kopen en verkopen Vlamingen via de Amazon.de-website, in het Nederlands.

Stap in tijdens promo-acties

Instappen kan goedkoper tijdens een promo-actie. Webdesignbureau Wijs verwijst in de blog Hij komt, hij komt… Is jouw e-commerce klaar voor Amazon? naar acties in het Verenigd Koninkrijk met 20% korting op referral fees.

Deze verwijzingsvergoedingen zijn de vergoedingen die Amazon vraagt per verkocht product. Een kleinere vergoeding zorgt voor een grotere marge.

Waar op letten bij verkopen op Amazon

In de blog lezen we een rits nadelen voor wie wil verkopen op Amazon. Check even of je wel zaken wil doen met deze nadelen in het achterhoofd:

  • Je mag een dubbele productpagina aanmaken, maar … slechts 1 verkoper kan de BuyBox winnen. Dit is het vak op de productpagina waar de klant zijn of haar bestelling in het winkelwagentje legt. Sneller en beter dan je concurrent zijn, is dus de boodschap als je geen unieke producten verkoopt.
  • Amazon verstuurt niet meteen binnen de 2 dagen. Amazon houdt als platform zoveel mogelijk diensten onder eigen vleugels, ook het snelle verzenden. Zo houden ze het verzenden binnen 2 dagen enkel voor wie bewijst dat hij of zij een goede verkoper is. Dit doe je bijvoorbeeld door positieve reviews te verzamelen en snel te antwoorden op vragen.
  • Amazon bepaalt zelf de verzendkosten volgens afmetingen, gewicht en het bestemmingsadres. De kans is reëel dat je hierdoor minder krijgt dan je zelf betaalt aan je logistieke partner.
  • Je mag geen klanten belonen in ruil voor een review. Bij valse reviews sluiten ze je account af.

Ken en volg de regels van Amazon. Lees deze pagina over starten met verkopen op Amazon.

Céline – De Digitale Versnelling / L’Accélération Digitale