Hoe doe je dat, live video? Streamen met plezier en succes

Marcel Samyn - 24 maart 2020

Een influencer zwaait in de camera terwijl ze live streamt naar haar publiek

Mensen zoeken steeds meer verbinding en authenticiteit online—zeker als ze de hele dag geïsoleerd thuis zitten. De beste (en zowat de enige nu) manier om rechtstreeks in contact te staan is door live te streamen en het is vandaag gemakkelijker dan ooit

Of je nu iets wil uitleggen, een product gaat promoten of gewoon een gezellige babbel wil houden, de skill om te kunnen videostreamen is gewoon belangrijk. Video trekt de aandacht, sociale mediaplatformen geven volgers notificaties en je kan direct babbelen met je publiek. Zelfs als het voor jou niet live hoeft te zijn, kan je je opnames gewoon meteen streamen en zo veel sneller je videos online krijgen.

Streamen kan stresserend zijn. Wat als er iets fout loopt? Als je je misspreekt of in de lach schiet? Je kan geen stukjes wegknippen of iets opnieuw doen. Laat me je hier gerust stellen: foutjes zijn misschien het beste wat je kan overkomen. We zijn vandaag allemaal op zoek naar meer menselijkheid. We zijn te lang bezig geweest met ons leven zo perfect mogelijk voor te stellen en zijn nu op zoek naar iets écht. Dat zie je ook bij de cutting edge marketing vandaag: hoe echter, hoe beter het werkt.

"En hoe werkt dat technisch? Ik heb geen TV-studio thuis!" De dagen zijn voorbij waar je honderden duizenden euro's nodig hebt om televisie te spelen. Je hebt al alles wat je nodig hebt om te beginnen, en het is niet erg duur om verder te investeren in een meer professionele set-up. (Ik ga binnenkort een filmpje maken met hoe ik het zelf doe, dat zal je zien verschijnen op mijn YouTube.)

Wat je nodig hebt om een live stream te beginnen

Hieronder geef ik je een lijstje mee van het belangrijkste materiaal dat je nodig zal hebben. We beginnen met het minimum (je kan binnen een half uurtje al streamen!) en kijken dan naar wat de beste investeringen zijn om de kwaliteit te verbeteren.

Alles zit in je smartphone

Live op sociale media

Zo eenvoudig is het: klik op "Go Live" in je favoriete sociale media-app en je bent klaar! De camera en microfoon van je telefoon zijn meer dan goed genoeg.

Om een meer comfortabele stream te kunnen doen, raad ik je dit nog aan:

  • Een statiefje zodat je je telefoon niet moest vasthouden
  • Eventueel een licht als je geen goede plek hebt. Hier is bijvoorbeeld een combinatie licht/statief.

Videoconferenties

Als je een select publiek hebt of je wil met iedereen kunnen babbelen, moet je videoconferentie-tools gebruiken. Jitsi is gratis en heel eenvoudig, Zoom is populair en heeft veel opties. In beide gevallen installeer je een app'je, stuur je een link naar je publiek en kunnen erbij in je gesprek.

Natuurlijk kan je ook gewoon je webcam van je laptop gebruiken. Of zelfs alletwee tegelijk :)

Een videograaf stelt de camera in om een live stream met twee mensen te beginnen.

Upgrades voor een betere stream

Wat zijn de beste investeringen als je meer professioneel wil overkomen? Je denkt misschien een dure camera maar dat is eigenlijk niet wat de grootste impact zal hebben. Je gaat veel meer zijn met een paar belangrijke accessoires, die je voor om het even welke camera zal kunnen blijven gebruiken.

Microfoon: geluid is belangrijker dan beeld

Geluidskwaliteit is heel belangrijk voor video. Het is nog oké om een video te bekijken waarvan het beeld slecht is, maar als je onverstaanbaar bent of er is te veel achtergrondlawaai, verlies je kijkers.

Een goedkope en eenvoudige manier om een audio-upgrade te krijgen is met een speldmicrofoon. Die plug je gewoon in de koptelefoonaansluiting van je telefoon (dus misschien heb je nog een adaptertje nodig 😉). Als je later een upgrade doet naar een "echte camera" heb je nog een klein tussenstukje nodig omdat de microfoonaansluiting anders werkt.

Wat als je interviews doet? Je kan een "dubbele" speldmicrofoon kopen.

Wat als je rondloopt of gewoon niet vast wil hangen aan een microfoon? De Rode VideoMicro is een low-budget aanrader voor op je camera, de Rode VideoMic Me is bijna hetzelfde maar voor op een smartphone.

Licht: ziet er goed uit op elke camera

Met een licht of twee kan je zelf de belichting in handen nemen—zo krijgt je beeldkwaliteit meteen een boost.

Let er vooral op dat je wil dat het licht zacht is, dat er geen harde lijnen op je gezicht verschijnen. Dat krijg je voor elkaar door een lichtbron te nemen die een grote oppervlakte heeft: de zon, je flits en zaklampen geven heel hard licht maar als je er bijvoorbeeld een diffusor voor plaast, wordt het zacht licht. Je kan ook altijd indirect licht gebruiken door het te "botsen" op een witte muur. Zelf gebruik ik één licht met een diffusor op een statief—ik zit in een kleine witte kamer dus zo wordt alles wel een beetje belicht.

Hiermee kan je op weg:

En hoe gebruik je dat nu? Je stelt het licht op een beetje schuin en een beetje boven je. Zoek eens op YouTube naar "three-point lighting" om te weten hoe je superlicht maakt (dan heb je wel 3 lampen of twee lampen en een reflector nodig).

Camera: now we're talking

Wanneer je omschakelt naar een echte camera om te streamen wordt het plots een heel stuk ingewikkelder maar tegelijkertijd opent zich een wereld van mogelijkheden. De set-up gaat zo: je stuurt beelden van je camera in je computer, die het op zijn beurt streamt naar het internet.

ZoomEerst even dit uit de weg hebben: Instagram ondersteunt momenteel alleen streamen vanaf je smartphone. Facebook en YouTube aanvaarden het wel vanaf je computer. Just so you know.

Er komt een hele boteram aan. Maak je riem vast, neem nog een theetje en zet je schap. Let's go! Dit heb je nodig:

Camera. Je hebt een camera nodig die liefst in het stopcontact kan zitten (dan valt hij niet uit) en die lang kan blijven aan staan in video-modus zonder te oververhitten. Sommige fototoestellen, bijvoorbeeld, schakelen zichzelf na een tijd uit. Met een camcorder zit je wel goed. Zorg dat je toestel een HDMI-uitgang heeft.

Capture Card. Da's een bakje dat je kan aansluiten op je PC, en dat de videosignalen via een HDMI-ingang doorstuurt naar je computer. De Elgato Cam Link 4K is een goede en eenvoudige. Ga hier niet voor de allergoedkoopste, als er te veel vertraging op je beeld zit wordt het moeilijk.

Software. Met OBS Studio (gratis) kan je deze beelden opnemen en streamen naar je favoriete platform. Je kan er ook allerlei live bewerkingen mee doen zoals afbeeldingen of videoclips tonen, of zelfs live de reacties van je publiek laten verschijnen. Enfin, da's een verhaal voor een andere keer.

Nog verder?

Het kan altijd nog verder! Als je bijvoorbeeld gaat beginnen met meerdere camera's, gaat een toestel als de BlackMagic ATEM Mini handig zijn. Daarmee kan je live meerdere videostreams mixen. In principe gaat dit ook met meerdere capture cards en gewoon je computer, maar da's nogal belastend voor je PC dus een apart bakje maakt dat gemakkelijker.

Als je dit veel gaat doen, wordt een extra monitor heel handig, zodat je ten aller tijde kan checken of je haar nog goed ligt en de live reacties van je publiek kan aflezen.

Tips voor een succesvolle stream

Dat was de technische kant, maar hoe hou je dat nu vol, zo'n stream? Ik kan je in elk geval al één ding zeggen waar je misschien niet heel blij mee bent: oefening baart kunst. Een monoloog kunnen volhouden is echt een kunst waar je alleen maar goed in wordt door het veel te doen.

Je eerste keer live zal een rommelboel zijn vol met ongemakkelijke stiltes. Da's helemaal oké zolang je jezelf vergeeft en nog eens probeert.

Bereid je voor en test. Zorg dat alles klaar staat en werkt voor je begint.

  • Ligt je haar goed?
  • Is alles aangesloten?
  • Is je internetverbinding in orde?
  • Is het stil in de kamer? Staat je telefoon op stil?
  • Zijn er geen té grappige dingen op de achtergrond?
  • Heb je een ruw idee van waar je gaat over praten? Heb je daar graag een spiekbriefje voor?

Rek wat tijd tot iedereen er is. Niet al je publiek is er vanaf de eerste seconde. Best dat je een paar minuutjes vult met wat gezellig gekeuvel zodat iedereen zich kan installeren en "hallo" kan zeggen.

Toon je enthousiasme. Live gaan is leuk! Je publiek mag het gerust zien. Maak het vooral leuk voor jezelf—alleen zo blijf je het doen en het is precies wat goed werkt. Generatie X'ers waarderen authenticiteit heel erg.

Zorg voor een heleboel interactie. Lees de namen van de mensen die kijken, vraag van waar ze komen, vraag een "yes" als ze het eens zijn met iets dat je zegt, enzovoort. Zo voelt het echt "samen" voor iedereen.

Koop je publiek om. Welja, zo gaat het ook natuurlijk. Je kan gerust je kijkers belonen door hier en daar iets weg te geven aan trouwe kijkers of mensen die enthousiast deelnemen.

Besef dat er niet altijd mensen zullen kijken. Maar onthoud dat je video kan herbekeken worden—geen zorgen dus dat er nu niemand is!

Nog één ding...

Voor ik je loslaat, wil ik een challenge meegeven: doe het gewoon. Schrijf nu in je agenda wanneer je je eerste of volgende live stream gaat doen. Trek je niets aan van de perfecte video te gaan maken—ik heb ook al mijn ongemakkelijke momenten moeten meemaken.

Bedankt om te lezen! Ik hoop dat je't nie normaal goed gaat doen.

 

Deze post verscheen ook op mijn blog.

Marcel Samyn

Marcel inschakelen voor je zaak?

Leestip van onze experts: Let’s Go Social

Tine - De Digitale Versnelling / L’Accélération Digitale

Wat is Clubhouse & hoe gebruik je het als ondernemer?

Tine - De Digitale Versnelling / L’Accélération Digitale