Wegwijs in Facebook Business Suite

Chloe Van Boven - 6 oktober 2020

Facebook Business Suite

Facebook lanceerde opnieuw een nieuwe tool om jouw sociale media-kanalen Facebook en Instagram gemakkelijker te beheren: Facebook Business Suite. “Oh nee, alweer een nieuwe tool en ik hád nu eindelijk de vorige onder de knie”, hoor ik je denken.

 

In deze blogpost maken we je graag wegwijs in deze tool, zodat je er onmiddellijk mee aan de slag kan en geen uren hoeft te verliezen met alles uit te zoeken. Wanneer je naar publicatietools gaat, merk je immers al snel op dat Facebook liever heeft dat je gebruik maakt van hun nieuwe tool. Je kan er best nu al vertrouwd mee geraken, voor je geen andere mogelijkheden meer hebt.

 

Maar is dat zo erg? Nee, het is een héél handige tool die jouw leven op sociale media zal vergemakkelijken. Facebook Business Suite combineert de handige functionialiteiten van Studio voor Makers en pagina-beheer in één app. De tool werkt bovendien zowel mobiel als op desktop.

 

 

Wat kan je allemaal met Facebook Business Suite?

  • Je kan tegelijk berichten inplannen op Facebook en Instagram.

  • Al jouw berichten van beide platformen (comments, privéberichtjes) worden gemakkelijker opvolgbaar in één tool waardoor je een nauwer contact met jouw volgers kan garanderen.

  • Ook het advertentiebeheer werd geïntegreerd in deze app.

  • Je krijgt in één oogopslag interessante inzichten in wat werkt op beide kanalen.

    Een heel interessante tool dus, die het beheer van jouw pagina’s gaat vergemakkelijken. 

 

De Startpagina

 

Op de startpagina zie je in één oogopslag jouw meest recente berichten en advertenties, alsook de belangrijkste stats van beide pagina’s. Helemaal bovenaan kan je onmiddellijk een bericht aanmaken of kiezen om jouw pagina te gaan promoten.

 

Promoten

Wanneer je kiest om te gaan promoten, krijg je verschillende mogelijkheden aangeboden. Facebook helpt je hier met jouw strategiebepaling in het achterhoofd te houden. Wat is jouw doel? Wat wil je bereiken met de promotie?

 

 

Zoals je kan zien op de afbeelding, heb je heel uitgebreide mogelijkheden. Zo kan je kiezen om heel algemeen jouw pagina te promoten bij een breder doelpubliek, maar je kan ook zorgen voor meer aankopen op jouw website/webshop, boekingen of websitesbezoeken gaan realiseren of een bepaald bericht of evenement extra in de kijker zetten.

 

 

Nieuw bericht aanmaken

Je kan ook een nieuw bericht aanmaken. Links voeg je de details van jouw bericht toe. Eerst en vooral vraagt Facebook waar je het bericht wil plaatsen: op beide kanalen, of enkel op Facebook of Instagram? Vervolgens geef je je tekst (“copy” in vakjargon) in en kan je media (foto of video) toevoegen. Wil je jouw bericht ook op instagram plaatsen, voeg je media toe (want enkel op Facebook kan je alleen tekst plaatsen). Tot slot krijg je ook nog enkele andere mogelijkheden zoals het toevoegen van een link en locatie.

 

Rechts zie je een voorbeeld van hoe dit eruit zal zien op desktop, mobiel of op Instagram.

 

Rechts onderaan heb je drie mogelijkheden: de post promoten (betalende advertentie), de post onmiddellijk plaatsen op de aangeduide kanalen, of de post plannen (via het blauwe pijltje). Een belangrijke opmerking hierbij is dat je in tegenstelling tot bij Studio voor Makers geen afzonderlijke planning kan kiezen voor Instagram en Facebook: de post wordt op beide kanalen tegelijkertijd geplaatst.

 

Op de startpagina kan je ook nog doorklikken op 'alle berichten bekijken' en 'alle statistieken bekijken', waardoor je in de volgende pagina’s van Facebook Business Suite komt.

 

Het navigatiemenu

 

 

Helemaal links van de tool zie je ook het navigatiemenu. Voor we verder in de tool duiken, is het misschien ook interessant hierover iets te zeggen.

 

Het navigatiemenu toont aan op welke pagina van welke account ik zit en laat me navigeren naar de andere pagina’s. Ik werk momenteel in het account AM-to-PM Belgium. Via het pijltje kan ik ook de andere pagina’s die ik beheer (als socialmediabureau beheer ik uiteraard meerdere accounts) selecteren om te raadplegen of mee aan de slag te gaan.
 

De startpagina hebben we reeds besproken, maar laat ons nu ook eens in de andere pagina’s duiken.

 

Activiteit

 

Wanneer je op activiteit klikt, verschijnt er een pop-up venster met al jouw meldingen van jouw Facebook- en Instagram-pagina.

 

 

Postvak IN

 

In jouw Postvak In zie je alle chatberichten die je hebt gekregen via Facebook, Instagram of Messenger, maar ook de comments op jouw post op Facebook en Instagram, én mails. Je kan er ook jouw Messenger- antwoorden instellen. Hiervoor hoef je dus niet meer naar instellingen te gaan op jouw pagina. Het gaat dan om geautomatiseerde antwoorden die je stuurt naar aanleiding van een ontvangen berichtje, ontvangen sollicitatie, een gemaakte afspraak of een review (positief of negatief). Je kan ook vragen die je veel krijgt instellen zodat hierop automatisch een antwoord op komt.

 

 

Berichten

Onder 'Berichten' vind je jouw geplaatste en geplande posts op Facebook en Instagram terug. Tevens kan je er de prestaties van opvolgen (bereik, betrokkenheid, reacties/vind ik leuks, opmerkingen en deelacties). Bovenaan vind je opnieuw de mogelijkheid om een bericht aan te maken. Goed presterende berichten kan je ook promoten om een nog groter doelpubliek te bereiken.

 

 

Rechts bovenaan kan je ook kiezen voor andere weergavemogelijkheden: een lijst zoals het voorbeeld hierboven, een opslitsing tussen Facebook of Instagram, of het raster zoals het verschijnt op jouw Instagramprofiel zoals in het voorbeeld hieronder.

 

Berichten - weergave Instagramraster

Linksbovenaan kan je een bepaalde periode selecteren. Bijvoorbeeld: alle berichten die je vorig jaar tijdens de zomer hebt gepost. Dit kan handig zijn ter inspiratie bijvoorbeeld voor jouw content dit jaar.

 

Advertenties

De volgende pagina die we tegenkomen in ons navigatiemenu is 'Advertenties'. Hier vind je al jouw lopende en afgesloten advertenties. Wil je meer details, dan klik je door naar 'Advertentiebeheer'.

 

 

Rechts bovenaan vind je opnieuw de knop ‘advertentie maken’. Klik je hierop, dan kom je terug in hetzelfde scherm met de verschillende mogelijkheden “om jouw bedrijf te laten groeien”.

 

 

Statistieken

 

De volgende pagina zijn de statistieken. Het is belangrijk hier regelmatig een kijkje te nemen om te weten hoe jouw pagina’s presteren.

 

Bij 'Overzicht' zie je algemeen hoe jouw pagina’s presteren. Wat zijn de trends in bereik? Hoe presteerden jouw berichten? En wat is jouw doelgroep op Facebook en Instagram.

 

Deze statistieken kan je verder bekijken via het menu links. Berichten, bijvoorbeeld, worden gerangschikt op populariteit, waardoor je al heel snel een idee hebt van wat jouw doelgroep aanspreekt. Bij doelgroep vind je interessante inzichten in demografische gegevens die jou kunnen helpen jouw inhoud beter af te stemmen op je doelgroep.

 

 

Meer hulpmiddelen

In het laatste tabje van het menu vind je ‘Meer hulpmiddelen’. Wanneer je hierop klikt, opent er een pop-up menu dat je snel laat navigeren naar de andere zaken die je nodig hebt om jouw bedrijf te beheren op Facebook. Je klikt hiervoor door buiten de tool.

In dit menu vind je onder andere: advertentiebeheer, evenementen en jouw pagina.

 

 

Zo, hopelijk is deze handleiding een hulp en win je hiermee tijd. Heb je nog vragen? Dan kan je zoals steeds bij ons terecht!

Chloe Van Boven

Chloe inschakelen voor je zaak?