Wat is affiliate marketing? En waarom is het een alternatief voor Google-advertenties?

De Digitale Versnelling L’Accélération Digitale - 14 mei 2019

Wat is affiliate marketing? En waarom is het een alternatief voor Google-advertenties?

Affiliate marketing is vandaag onmisbaar voor elke online onderneming die wil groeien. Ontdek in dit artikel hoe andere websites klanten tot in jouw webshop brengen.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een krachtige én budgetvriendelijke manier van online marketing. Het beloont websites en blogs die bezoekers aanzetten tot kopen in je winkel.

Vier partijen zijn hierbij betrokken:

Partij 1. Jij als adverteerder en online verkoper.

Partij 2. Een publisher die artikels schrijft over producten, reviews verzamelt en nieuwsbrieven verstuurt.

Partij 3. De klant die via content van de publisher doorklikt naar jouw webshop.

Partij 4. Een affiliate platform dat adverteerder en publisher aan elkaar linkt (hieronder meer daarover).

Om de kracht van affiliate marketing te kennen, moet je maar even naar Amazon kijken. Eind jaren ‘90 merkte deze Amerikaanse online reus dit marketingmodel op. Het begon op grote schaal te pionieren, met een snelle omzetgroei tot gevolg.

Waarom is het een alternatief voor Google-advertenties?

Affiliate marketing werkt net zoals andere performance marketing modellen volgens een cost per click (CPC). Hierdoor is het een risicoloze manier van adverteren.

Je neemt zelfs minder risico dan bij adverteren via Google. Ter vergelijking:

  • Bij Google-advertenties (Google Ads) betaal je voor elke bezoeker die klikt op je advertentie en zo wordt doorgestuurd naar je webshop.
  • Bij affiliate marketing betaal je pas wanneer de klant iets koopt én betaalt in je online winkel. Het betalen van de tussenpersonen en -sites die deze klant tot in jouw webshop brachten, verloopt telkens automatisch via het platform.

Waar vind je het juiste platform?

Als webshopeigenaar komt het erop aan het platform te kiezen dat publishers verzamelt die actief zijn in jouw sector. Dit is best een moeilijke klus. Vergelijk en kies onder meer uit de namen hieronder:

TradeTracker is één van de grootste platformen in België. Het legt meteen ook uitgebreid uit wat affiliate marketing is.

Andere platformen actief in België zijn:

In het artikel 5 Places to Find Great Affiliate Products to Promote vind je ‘s werelds grootste platformen terug, waaronder Clickbank.

We duimen alvast dat affiliate marketing nog meer klanten naar jouw webshop brengt!

De Digitale Versnelling L’Accélération Digitale