Bewerk foto's als een pro met deze 3 gratis alternatieven voor Adobe Lightroom

Céline – De Digitale Versnelling / L’Accélération Digitale - 6 juni 2019

Bewerk foto's als een pro met deze 3 gratis alternatieven voor Adobe Lightroom

Voor wie foto’s professioneel wil bewerken, volstaan appjes en leuke filters niet. Fotografen kiezen vaak voor het fotobewerkingsprogramma Lightroom. Al zijn deze 3 gratis alternatieven allicht interessanter voor jou.

Veel professionele fotografen werken met Lightroom. Dit Adobe-programma is zonder twijfel fantastisch, maar ook duur. Wat als je die hoge prijs niet wil betalen? Dan zijn er gelukkig uitstekende gratis fotobewerkingsprogramma’s.

Werk met RAW-beelden

De digitale file van een foto bevat zoveel meer informatie dan wat de afdruk of het scherm toont. Al die gegevens worden verzameld in een RAW-bestandsformaat. Ofwel destilleert jouw camera of foto-app een mooie foto uit die informatie, ofwel open je de RAW-beelden in een fotobewerkingsprogramma. Zo breng je er zelf de sfeer in die bij jouw zaak past.

Deze 3 alternatieve fotobewerkingsprogramma’s hebben een RAW-processor en zijn dus ideaal om foto’s mee te bewerken:

Alternatief 1. RawTherapee

RawTherapee is een interessant programma om foto’s te bewerken. Omdat het opensourcesoftware is, kan iedereen het mee helpen ontwikkelen. Leuk is dat alle data bewaard blijven. Hierdoor kan je altijd terug naar de originele foto. Wil je de veranderingen ook toepassen op andere foto’s? Dan bewaar je de instellingen. Of je bewerkt meteen een hele reeks foto’s.

Versie 5.5 is net gelanceerd. Hier vind je jouw gratis download van RawTherapee voor Mac, Windows en Linux.

Alternatief 2. LightZone

Ook LightZone behoudt het originele formaat volledig. Gemakkelijk is dat je kan starten met een paar filters, waarvan je vervolgens alle variabelen aanpast volgens de kleuren, sferen, scherpte, tonen … die je wenst. Je kan er ook jpegs en tiffs mee bewerken.

Na registratie download je Lightzone gratis.

Alternatief 3. Darktable

Darktable behoudt eveneens het originele formaat. Deze virtuele lichttafel en donkere kamer kent behoorlijk wat features, maar minder mogelijkheden dan andere fotobewerkingsprogramma’s. Leuk is dat het beschikbaar is in ‒ weliswaar gebrekkig ‒ Nederlands en in het Frans.

Darktable 2.6 werd eind 2018 uitgebracht. Hier vind je de gratis download van Darktable voor Mac, Windows en Linux.

Céline – De Digitale Versnelling / L’Accélération Digitale