
Er is een pagina op bijna elke website die wel eens een goudmijn voor jou kan betekenen. Het is geen productpagina of de checkout. Lees hieronder over welke pagina het gaat.
Het is de bedanktpagina!
Wanneer prospecten een actie op je website hebben uitgevoerd, of dit nu een aanvraag is voor informatie of een aankoop, belanden ze meestal op een bedanktpagina. Deze pagina dient om hen uitvoerig te bedanken voor de interesse in jouw bedrijf, wat droge order en verzenddata, maar that's it. Deze pagina zou gezien moeten worden als de uitgang van de winkel. Gebruik deze dan ook ten volle en verhoog je klantenretentie.
Veel bedrijven zien de meerwaarde van deze pagina nog niet in en gebruiken deze bijgevolg te weinig terwijl je hier een schat aan informatie kan verzamelen. In dit artikel gaan we dieper in op drie best practices die iedereen kan toepassen om de klantenretentie te verhogen door het slimmer gebruik van je bedanktpagina.
- Maak gebruik van de 'Voet tussen de deur'-techniek
Een websitebezoeker heeft zich bij jouw webshop ingeschreven voor de nieuwsbrief (yay!) en landt daarna op een bedanktpagina. Je hebt de prospect al zover gekregen om zich in te schrijven voor jouw nieuwsbrief, nu is het hét ideale moment om ervoor te zorgen dat hij ook nog effectief iets koopt bij jou. Geef hem daarom een unieke korting of gratis extra goodie bij hun eerste bestelling.Deze techniek is gebaseerd op het principe dat als personen toestemmen met het uitvoeren van een kleine taak, ze ook gemakkelijker overtuigd zijn om een grotere taak bij jou uit te voeren.
Dit kan je ook omdraaien door op een bedanktpagina na een aankoop (grote taak), snel even te vragen om een review achter te laten of een korte survey uit te voeren (kleinere taak). Prospecten zullen hier makkelijk in toestemmen om deze kleinere taken uit te voeren.
- Laat de klant zich achteraf goed voelen
Het volgende principe gaat over de 'choice supportive bias', of anders gezegd de postaankoop rationalisatie. Mensen zijn geneigd om eerdere beslissingen te verdedigen bij zichzelf. Zo 'hangen' we negatieve kenmerken bij de optie die we niet kozen en positieve kenmerken bij de optie die we wel hebben gekozen.Op een bedanktpagina kan je op dit principe inspelen door de klant zich goed te laten voelen over de beslissing die ze op jouw webshop of website hebben gemaakt. Dit kan je doen door getuigenissen of reviews te tonen of een productvideo met voordelen van het gekochte product. Genoeg methoden om de beslissing van jouw klant even te bevestigen. Kies degene die het beste bij jouw bedrijf past.
- Leer de klant persoonlijk kennen
Wij, mensen, hebben de neiging om te kiezen voor hetgeen we al kennen en zijn meestal niet zo'n fan van vernieuwing of verandering. Dit steunt op het principe van de 'status quo bias'. Dit zorgt ervoor dat we dezelfde beslissingen maken en in een bepaalde routine terechtkomen.Wanneer een klant op een bedanktpagina komt, kan je gebruikmaken van deze psychologische trigger om de klant beter te leren kennen. Vraag om extra gegevens, die voor jouw bedrijf relevant kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld een geboortedatum of interesse in andere producten. Herinner de klant in dit proces er ook aan wat ze kunnen winnen door voor jouw bedrijf te kiezen (kortingen en promoties, exclusieve deals, etc.) en wat ze kunnen verliezen als ze dit niet doen. Zo kan je verdere communicatie personaliseren en relevant maken wat de algemene klantervaring verbetert, zodat deze klant allicht nog eens terugkomt.