Google Maps versus OpenStreetMap: wat bieden deze landkaarten jou?

De Digitale Versnelling L’Accélération Digitale - 14 mei 2019

Google Maps versus OpenStreetMap: wat bieden deze landkaarten jou?

Google Maps ken je. Maar doet ook OpenStreetMap een belletje rinkelen? Toch kan deze laatste misschien eventuele problemen met Google Maps oplossen. Wij vergelijken de twee.

Google Maps versus OpenStreetMap. Welk van deze navigatiesystemen is het interessantst voor jou en je zaak?

Wat is OpenStreetMap?

OpenStreetMap (OSM) is een online wereldkaart opgebouwd door 4 miljoen actieve leden. Deze werken ze continu bij. OSM is ook opensource. Niemand hoeft ervoor te betalen. Niemand staat zijn of haar privacy af bij het navigeren op de kaarten. Geen grote organisatie gebruikt of misbruikt de data die verzameld worden.

Google Maps: commercieel product

Hier zien we meteen een groot verschil met Google Maps. De zoekmachinegigant stelt zijn navigatietool gratis ter beschikking, maar verkoopt de data die het verzamelt aan adverteerders. Voor wat hoort wat.

Bedrijven die Google Maps op hun site willen, moeten intussen betalen bij grote bezoekvolumes en indien ze het kaartje personaliseren.

Aan elkaar gewaagd

De twee online landkaarten zijn in detail aan elkaar gewaagd. Al wint OpenStreetMap wanneer we minder bevolkte gebieden bekijken. Google Maps dekt immers niet de hele aardbol. Daarentegen werkt in elke regio wel iemand belangeloos mee aan OpenStreetMap.

Dat is ook te merken bij grote rampen. De OSM-kaarten worden razendsnel bijgewerkt, bijvoorbeeld na de hevige aardbeving in Haïti. Hulpverleners deden beroep op de accuraat bijgewerkte kaarten van het rampgebied.

OpenStreetMap ook voor bedrijven

Misschien vind je in OSM de oplossing die jij zoekt. Ook steeds meer grote bedrijven vertrouwen op OSM. Zo gebruikt Apple dit platform voor de Foto- en Kaarten-app. Esri gebruikt het als basis voor hooggespecialiseerde maps, 3D- en geologische kaarten, ... Garmin voor zijn navigatie.

Nu je OpenStreetMap kent, levert het misschien de oplossing voor jouw zaak of website. Log in, bekijk wat de kaart al biedt en verbeter de kaarten die je nodig hebt.

De Digitale Versnelling L’Accélération Digitale