UZA foundation schakelde De Digitale Versnelling in voor meer zichtbaarheid
Tine - De Digitale Versnelling / L’Accélération Digitale - 22 december 2021

De UZA foundation bouwde een campagnewebsite. Maar hoe lanceer je zo’n website succesvol…? Met de hulp van een digitale expert natuurlijk! “Mede dankzij De Digitale Versnelling hebben we dit jaar een recordaantal online schenkingen ontvangen”, vertelt fondsenwerver Emma Staut enthousiast. “De tips die we kregen, hebben geholpen om onze online community uit te breiden en het aantal giften te verhogen.”
“Onze stichting ondersteunt wetenschappelijk onderzoek dat aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen gebeurt, zodat patiënten de best mogelijke behandeling kunnen krijgen”, legt fondsenwerver Emma Staut uit. “Het gaat om heel wat verschillende onderzoeken: van neurologie (zoals de ziekte van Parkinson) tot immuuntherapie voor kankerpatiënten. Onze stichting zoekt donateurs die zo’n onderzoek financieel willen ondersteunen.”
De eerste campagnewebsite
“Voor het veelbelovende onderzoek naar immuuntherapie voor kankerpatiënten, hebben we in het voorjaar van 2021 een aparte campagne gelanceerd: Helden zorgen voor Helden”, vertelt Emma. “Door corona konden we dit jaar geen fysieke acties organiseren, dus hebben we heel erg moeten inzetten op online fondsenwerving.” En met succes!
Beperkt budget voor communicatie
De UZA foundation liet een campagnewebsite bouwen. Het doel van die site was duidelijk: zoveel mogelijk online schenkingen opleveren. Maar hoe krijg je bezoekers en donateurs tot op zo’n gloednieuwe campagnewebsite? Hoe maak je die site vindbaar? En hoe bouw je een actief sociaal netwerk op? “Helaas hebben we niet de middelen om een grootschalige communicatiecampagne uit te rollen. Als stichting proberen wij immers om zo weinig mogelijk geld uit te geven. Want elke cent die wij aan marketing spenderen, kan niet naar het onderzoek zelf gaan. Wij proberen slechts 5% te gebruiken voor werkingskosten, en 95% van de donaties storten we door aan de onderzoekers. Dat is een erg hoog percentage voor dit soort stichting.” Tips om meer online zichtbaarheid te creëren waren welkom. “Ik heb dus geen seconde getwijfeld om De Digitale Versnelling te contacteren voor zo’n gratis adviesgesprek!”
"De tips die we kregen, hebben geholpen om onze online community uit te breiden en het aantal giften te verhogen."
Geen addertje onder het gras
“De digitale expert, Frederik De Wachter, heeft ons gratis heel wat bruikbaar advies gegeven, over onze online marketing, onze sociale media … allerlei tips om onze visibiliteit te vergroten. Hij legde alles helder uit, in ‘mensentaal’, en wees heel concreet op onze website aan wat we konden aanpassen. Zijn uitleg was makkelijk te begrijpen én toe te passen.” Lachend voegt Emma daar nog aan toe: “Ik dacht dat er een addertje onder ’t gras ging zitten, maar dat was niet zo. We hebben er echt véél meer uitgehaald dan we hadden verwacht!”
Concreet: website-tips van de digitale expert
“We wilden onze campagnewebsite meer vindbaar maken. Daarom raadde de expert ons aan om onze backlinks te controleren en er zoveel mogelijk aan te maken: we vroegen aan het UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen) om op elke pagina waar over immuuntherapie gesproken wordt, een link toe te voegen naar onze campagnewebsite. Ook aan anders websites, zoals donorinfo.be en goededoelen.be vroegen we om een link naar onze website toe te voegen.”
Nog een slimme tip: “zet filmpjes op YouTube en plaats ze via een ‘embedded link’ op je eigen website. (Je ziet dan gewoon je filmpje op je site staan.) Wij hadden onze filmpjes oorspronkelijk rechtstreeks op onze website gezet, maar YouTube inschakelen, verhoogt de vindbaarheid in Google. Logisch, want YouTube is een onderdeel van Google, dus vindt Google die filmpjes betrouwbaarder en brengt ze sneller naar voren in de zoekresultaten.”
“Expert Frederik toonde ons ook hoe we met Google Analytics kunnen werken. Want het is belangrijk om te kijken hoeveel tijd bezoekers op je webpagina door brengen. Als je merkt dat ze op een bepaalde pagina telkens snel afhaken, dan weet je dat je die moet aanpassen. Zo merkten we dat bezoekers op 2 van onze webpagina’s snel wegklikten. Die pagina’s waren behoorlijk uitgebreid, dus we hebben de teksten ingekort en nu worden ze wél gelezen.”
De TIPS-structuur
De UZA foundation e-mailt 4 nieuwsbrieven per jaar, naar zo’n 6.400 ontvangers. “De digitaal expert leerde ons hoe we die mailings moeten opbouwen. De zogenaamde ‘TIPS’-structuur werkt het best: Tempt, Influence, Persuade, Sell. Oftewel: Verleiden, Beïnvloeden, Overtuigen, Verkopen.”
Diezelfde opbouw werkt ook bij onze Facebook-posts. Vroeger postten we bijvoorbeeld: “Nu is er onderzoek X. Wil jij doneren?” maar dat werkte niet goed. Nu vertellen we ons verhaal via de TIPS-structuur, bijvoorbeeld: “Patiënt X lijdt aan ziekte Y. Naar die ziekte wordt volop onderzoek gedaan, maar helaas is dit nog niet afgerond. Wil jij helpen? Doneer dan nu.” Die opbouw werkt véél beter.”
“De expert legde ons ook uit met welk type content wij ons doelpubliek het meest boeien, en hoe we in Google Analytics kunnen nagaan welke van onze posts het goed gedaan hebben en welke minder goed. Zo ontdekten we dat een mix van video, foto’s en wetenschappelijke artikels over onze studies het best werkt voor onze doelgroep. Vooral video scoort goed, zoals filmpjes die een onderzoek uitleggen. Maar ook: acties die andere mensen voor ons organiseren. Zo organiseerde recent een jongen, wiens broer overleed aan leukemie, een 12-uur durende burpee-marathon ten voordele van kankeronderzoek. Hij heeft daar meer dan 10.000 euro mee opgehaald! Dat is een prachtig verhaal, dus wij delen daar dan een filmpje over - en zo’n organisator deelt dat op zijn beurt met zijn netwerk. Op die manier trekt onze stichting een volledig nieuw publiek aan, en komen er nieuwe mensen bij in onze database.”
Zelf video’s maken
“Content creëren is behoorlijk tijdsintensief. Helaas hebben we daar niet altijd tijd voor. Bovendien hadden wij vaak schrik om video te maken. We waren ervan overtuigd dat onze stichting daar geen budget voor heeft. Maar de digitale expert maakte ons duidelijk dat je zo’n filmpje gewoon mag maken met je smartphone: dat die kwaliteit goed genoeg is voor sociale media. Intussen maken we zulke filmpjes dus zelf. Daardoor kunnen we meer content maken, met weinig budget. Dat is voor onze stichting een belangrijk voordeel, want als zo’n filmpje er té professioneel uitziet, vreest ons publiek wellicht dat hun donatie daaraan besteed wordt – dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het màg juist spontaan en uit de losse pols zijn.”
Adverteren op Facebook
Sinds enkele maanden adverteert de UZA foundation ook op Facebook. “De digitale expert legde ons uit hoe dat werkt. Ik doe vooraf een test met een klein bedrag: ik laat eenzelfde bericht lopen met 3 verschillende foto’s of met 3 verschillende teksten. Na 5 dagen check ik welke versie het best werkt, en op basis van het resultaat van die test post ik de ‘winnaar’ voor een langere periode. Intussen weten we dat persoonlijke verhalen voor onze stichting het best werken, zoals bijvoorbeeld de burpee-marathon.”
Recordaantal schenkingen
“De tips van de digitale expert hebben zeker geholpen hebben om onze online community uit te breiden en het aantal giften te verhogen”, vertelt Emma enthousiast. “Mede dankzij De Digitale Versnelling hebben we dit jaar een recordaantal online schenkingen ontvangen!”
Ook op zoek naar digitale hulp? Boek je gratis adviesgesprek.
OVER UZA FOUNDATION
Grensverleggend wetenschappelijk onderzoek is één van de kerntaken van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Daarmee creëren ze nieuwe inzichten en mogelijkheden, in de vorm van medicatie, chirurgische technieken en zorgprocessen. Met financiële steun van haar donateurs kan de UZA foundation blijven investeren in baanbrekende expertise: door medewerkers de beste opleidingen te bieden, internationale experten aan te trekken en onderzoek te blijven doen.
www.uza.be/uza-foundation
HELDEN ZORGEN VOOR HELDEN
Eén op drie Belgen krijgt vroeg of laat te maken met kanker. Grensverleggend wetenschappelijk onderzoek naar de juiste behandeling is dus broodnodig. Maar dat kost handenvol geld. Daarom zijn de schenkers van de UZA foundation helden. Ze helpen de patiënten, onderzoekers en geneesheren in hun dagelijkse strijd tegen kanker – want dat zijn de helden die immuuntherapie verder realiseren.
https://helden.uzafoundation.be/