Een animatie video of een live action video?

Wim Symoens - 27 februari 2020

animatie video versus live action video

Video is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste media om informatie te verspreiden. Daarom schakelen steeds meer bedrijven video in als middel om met hun doelpubliek te communiceren. Je hebt 2 soorten films: de live action video gedraaid met camera en de animatievideo. Beide typevideo’s zijn interessant voor een bedrijf. Hierbij sommen we enkele voor - en nadelen op voor j

 

Live action video's

 

Om een ‘gewone’ film op te nemen heb je echte mensen, een decor en een locatie nodig. Het realistische beeld zorgt dat de kijker zich heel snel kan verbinden met de situatie. Ideaal in bepaalde situaties, minder ideaal in andere gevallen.

 

Voordelen van een live action video 

 1. Toont de menselijke kant van je bedrijf

Omdat je met echte acteurs op echte locaties werkt, komt de boodschap heel natuurlijk over. De kijker ziet de mimiek en de lichaamstaal en kan zo sneller verbinding maken met de situatie en de persoon.
Is voor jouw bedrijf de connectie en het menselijk contact heel belangrijk, dan is een gewone video een goed idee.

 1. Toont hoe jouw product werkt

Om te demonstreren hoe jouw product werkt of hoe je het moet gebruiken, kan je beter echte beelden gebruiken. De consument wil zien dat jouw product effectief doet waarvoor je reclame maakt. Je maakt het product tastbaar.

 1. Neemt minder tijd in beslag

Om een video op te nemen en te bewerken heb je minder tijd nodig dan voor een animatievideo. Als je een goed scenario bedacht en alles goed voorbereid hebt, valt de periode tussen opname en de afgewerkte video best mee.

 1. Ideaal om een ernstige boodschap te verkondigen

De impact van een live action video is anders dan een animatiefilm, vooral als je een sterke of soms moeilijke boodschap moet vertellen.

Nadelen van een live action video

 1. Productie kan duur zijn

Een video opnemen hoeft niet veel te kosten maar als je met jouw bedrijf echt impact wil maken, dan is de kwaliteit ook belangrijk. Je moet investeren in materiaal, cameraploeg, locatie, acteurs en een perfecte montage achteraf.
Hoe hoger de kwaliteit van de video, hoe hoger het budget zal zijn.

 1. Aanpassingen nadien zijn niet evident

Het is niet eenvoudig om aan een gemonteerde film nog aanpassingen aan te brengen. Hier komt heel wat editingwerk aan te pas. Zeker als je scenes wil toevoegen die nog niet opgenomen zijn.

 1. Creatieve beperkingen

Een video toont wat er is. Je kan wel wat bewerkingen uitvoeren maar het blijft een beeld van de gefilmde realiteit. Je moet sowieso met beperktheden rekening houden. Tenzij je onbeperkt budget hebt om Special FX toe te voegen ;-)

 

Animatievideo’s 

 

Animatiefilms combineren verschillende tekeningen tot een bewegend beeld. Ze zijn heel populair omdat ze abstracte zaken visueel kunnen maken.

Voordelen van een animatievideo 

 1. Alles kan

In een animatievideo kan alles. Je kan de gecreëerde figuurtjes en personen laten doen wat je wil in een decor dat jij zelf ontworpen hebt.

 1. Oneindig veel aanpassingen mogelijk

Eens de animatiefilm op punt staat, is het eenvoudig om aanpassingen door te voeren. Een kleur, een karakter, een scène is veel gemakkelijker aan te passen dan in een gewone video.

 1. Ideaal om complexe abstracte ideeën te verkondigen

Animatievideo’s kunnen een ingewikkelde boodschap eenvoudig weergeven. Beeldtaal is vaak beter te begrijpen dan woorden.

 1. Kostenplaatje valt mee

De kostprijs van een animatiefilm hangt af van de aanpassingen, de duur en de complexiteit van het project. Animatievideo’s worden vanachter een computer gemaakt. Geen acteurs of locaties nodig.
Een animatievideo van hoge kwaliteit zal om die reden meestal minder kosten dan een gewone film van dezelfde kwaliteit.

 1. Aangepast aan jouw branding

Een animatiefilm kan je perfect in jouw merkkleuren maken. Je kan heel gemakkelijk jouw merk laten stralen. Als je de film op jouw website plaatst, past die mooi in het geheel. Dit heb je helemaal onder controle. Bij een gewone video niet.

Nadeel van een animatievideo 

 

Lange productietijd

De tijd die nodig is om een animatievideo van hoge kwaliteit te maken is veel langer dan een gewone video van dezelfde kwaliteit. Alles moet eerst vanaf nul uitgetekend en bedacht worden. Als je dus op korte tijd een bedrijfsfilm wil om jouw boodschap te verkondigen, zal een opname met een camera het snelst gaan.

Wist je dat een animatiefilm van hoge kwaliteit van 60 seconden ongeveer 4 a 8 weken duurt om te maken?

 

Voilà, dit waren de voor- en de nadelen van een live action video en een animatievideo. Twijfel je welke typevideo voor jouw boodschap en jouw publiek geschikt is, neem dan contact met ons op. Wij adviseren je met plezier.

 

Wim Symoens

Wim inschakelen voor je zaak?