Ok, telewerken to the rescue volgens onze overheden. Maar hoe begin je eraan als je daar als KMO nog niet op ingezet hebt? Een snelle ‘first aid’ om telewerk mogelijk te maken.

First things first. Deze blogpost is er voor bedrijven die snel aan de slag willen. Wie telewerken echt als een belangrijke strategische pijler van zijn HR of bedrijfs-processen ziet gaat hier best niet over één nacht ijs en zal specifieke noden hebben. Neem dan de tijd om die analyse te doen.

Maar dus, om telewerken mogelijk te maken heb je eigenlijk niet veel nodig. Zelf een paar van de tools hieronder samen met een laptop en een goede internetverbinding volstaan voor meer dan productief samenwerken op afstand.

Meetings

Ongetwijfeld de gemakkelijkste om op afstand te doen. Als je binnen je bedrijf al een Office365 of Gsuite hebt, dan zit zo’n oplossing meestal al in je oplossing. Voor office365 kan je via Teams (de opvolger van Skype) aan de slag met videoconference. Bij google start je gewoon een Google Meet.

Heb je deze niet, no problemo. Ga naar https://meet.jit.si/ en start onmiddellijk jouw web-meeting. Je kan gewoon een link bezorgen aan iedereen, geen speciale software nodig. Ook Whereby werkt goed.

Ja, ook brainstorms en creatieve meetings kunnen op afstand. Dat voelt soms contra-intuïtief aan, maar veel van de grootste tech bedrijven doen het geregeld. Aan de slag met een virtueel whiteboard? Niet zo moeilijk met Miro.

Pro tip: Het moment om direct je meetings meer gestructureerd en impactvol te maken? Dan heeft vooral met ingesteldheid en voorbereiding te maken, maar met een flexibele tool als coda.io kan je dat hele proces ook ondersteunen en fun maken. Bekijk even hoe de CEO van Zapier zijn management meeting opzet.

Ad hoc communicatie

De snelle vragen aan collega’s die dreigen mailboxen nog meer te overspoelen als iedereen op een andere locatie werkt. Office chat tools zoals SlackRiot of Microsoft Teams helpen je om losse communicatie (ja, zelf de office jokes en animated gifs) te delen op een toch enigszins gestructureerde (en doorzoekbare!) manier.

Samenwerken & projectopvolging

Zonder twijfel de meeste winst om beter samen te werken in gedistribueerde teams haal je door