WordPress en het belang van website-onderhoud.

Brecht Ryckaert - 13 januari 2020

WordPress broncode

Websites worden door de meeste ondernemers helaas nog steeds gezien als iets statisch. Eens online gezet gebeurt het dan ook vaak dat men hier niet meer naar omkijkt, behalve misschien om eens een tekstje of afbeelding te veranderen. Echter is een website (indien gebouwd op bijvoorbeeld WordPress) net als een wagen: ook deze heeft regelmatig onderhoud nodig om problemen te vermijden.

Is WordPress dan onveilig?

Nee. Ruim 35% van alle sites op het internet zijn gebouwd met WordPress. Slechts een heel klein deel van deze sites geraakt ook daadwerkelijk gecompromitteerd.  De oorzaak hiervan valt vrijwel altijd terug te traceren naar één van deze elementen: 

  • De website draait een verouderde WordPress-versie
  • De website maakt gebruik van een verouderd thema
  • De website maakt gebruik van een verouderde plugin
  • Een van de gebruikers maakt gebruik van een te eenvoudig wachtwoord

En net daar maken hackers graag gebruik van. Gelukkig valt dit vrijwel steeds te vermijden, mits je er een goeie onderhoudsstrategie op naleeft. 

 

Hoe vaak heeft WordPress onderhoud nodig? 

Dit is steeds een subjectieve vraag, gezien dit veelal afhangt van hoe je WordPress site is opgebouwd. Eigenlijk is de algemene stelregel: "Hoe meer thema's en plugins geïnstalleerd staan, hoe meer onderhoud er nodig zal zijn".

 

Een gemiddelde WordPress website vereist zo'n 1 à 2 keer onderhoud per week. Bijna dagelijks komen er plugin- en thema-updates uit. Eens elke (ongeveer) 3 maand brengt WordPress ook een nieuwe release uit, veelal gevolgd door enkele kleinere updates (hoofdzakelijk bugfixes en security patches).  Het voordeel van hier kort op de bal te spelen is dat je hiermee het risico op hacking drastisch verkleint.

 

Ik ben geen IT'er of webdesigner, moet ik dit echt zelf doen? 

Nee, uiteraard niet. Als je natuurlijk de nodige kennis hebt van WordPress én ook problemen kan debuggen wanneer deze zich voordoen, kan je dit gerust zelf doen. Maar bij de minste twijfel of het ontbreken van de nodige skills zou ik je aanbevelen dit uit te besteden aan een hierin gespecialiseerde partij. Check ook zeker even bij je webdesigner/webdeveloper als die ook een onderhoudscontract kan aanbieden voor jouw website. 

Brecht Ryckaert

Brecht inschakelen voor je zaak?