Wat is een SSL-certificaat en waarom heb ik dat nodig?

Kevin Vertommen - 22 augustus 2019

slot ssl certificaat

Kijk even naar de adresbalk van deze website. Daar zie je een slotje staan, wat aangeeft dat de pagina een beveiligde verbinding heeft (die je herkent aan de https i.p.v. http). Deze beveiliging gebeurt op basis van een SSL-certificaat.

SSL in België

Heeft jouw website nog geen https-verbinding op basis van een SSL-certificaat? Dan ben je niet alleen. In juni 2018 had slechts 69 procent van de Belgische sites een beveiligde verbinding.  

 

Toch is het een goed idee om die te implementeren. Want een SSL-certificaat biedt allerlei voordelen.

 

Waarom heb ik een SSL-certificaat nodig?

De vier pluspunten van een https-verbinding zijn:

 

1) Versleutelde communicatie

Bij een https-website is de communicatie tussen de server en de gebruiker versleuteld. Worden gegevens onderschept, dan zijn die onleesbaar. Hierdoor zijn gevoelige data, zoals je persoonlijke info of betaalgegevens, beschermd.

 

2) Vertrouwen

De melding 'niet beveiligd' in de adresbalk schaadt het vertrouwen van bezoekers. Sommige browsers tonen zelfs een opvallende melding wanneer je een formulier invult op een niet-beveiligde site. Met een SSL-certificaat neem je dus een mogelijke drempel weg die bezoekers doet afhaken.

 

3) Zoekmachineoptimalisatie

Sinds 2014 gebruikt Google de aanwezigheid van een https-verbinding als een rankingsignaal. Heb je geen beveiligde verbinding, dan heeft dit een negatieve invloed op je positie. Het effect is weliswaar klein, maar alle beetjes helpen.

 

4) Snellere website

De https-technologie laat snellere laadsnelheden toe. Dat is goed nieuws voor bezoekers - die afhaken indien een pagina te traag laadt.

 

Kevin Vertommen

Kevin inschakelen voor je zaak?