Is een korte domeinnaam nog steeds belangrijk?

Bert Van Pottelberghe - 3 april 2020

Student werkt op laptop - copyright iStock

'Kort en krachtig', het is al jarenlang de vuistregel bij het registreren van een nieuwe domeinnaam. Toch worden domeinnamen steeds langer. Klopt die gouden regel nog?

De gemiddelde lengte van een domeinnaam neemt toe. Nochtans worden korte domeinnamen gemakkelijker onthouden en zijn ze gebruiksvriendelijker. Wat is nu de ideale lengte van een domeinnaam en waar let je best op?

 

Beschrijvende domeinnaam

We voeren steeds minder de domeinnaam in de adresbalk in. In plaats daarvan geven we een zoekopdracht in, waarna we doorklikken naar de gewenste bestemming. Het grote voordeel van een korte domeinnaam, namelijk de invoersnelheid, verdwijnt daardoor.

Dat betekent niet dat domeinnamen aan belang inboeten. Wanneer we een zoekopdracht invoeren, gaan we de domeinnamen die in de resultaten verschijnen beoordelen en mede aan de hand daarvan bepalen we of we klikken of niet.

Een domeinnaam die beschrijft op welke website je precies terechtkomt, wordt steeds belangrijker. En met een langere domeinnaam kan je nu eenmaal meer vertellen.

 

Leesbaarheid

Dat wil niet zeggen dat de lengte van een domeinnaam geen factor meer is. Een korte domeinnaam zal altijd duidelijker zijn dan een bijzonder lange.

De leesbaarheid en herkenbaarheid spelen een belangrijke rol. Zorg ervoor dat de domeinnaam bestaat uit duidelijke termen en logisch opgebouwd is. Een creatief alternatief is een semantische domeinnaam: een domeinnaam waarbij de extensie een betekenisvol onderdeel wordt van de domeinnaam. Voorbeelden daarvan zijn 'vanavondop.tv' of 'koopjewagen.nu'.

 

Nieuwe domeinnaamextensies

Niet alleen 'de linkerkant' van een domeinnaam, maar ook de extensie speelt een rol. Naast de klassieke domeinnaamextensies, zoals .be, .eu of .com, zijn er vandaag ook honderden nieuwe extensies beschikbaar voor registratie. Denk maar aan .tips, .online of ons eigen .vlaanderen.

In vele gevallen maakt zo'n domeinnaamextensie meteen duidelijk wat we kunnen verwachten. Die langere extensies zorgen ervoor dat de gemiddelde lengte van een domeinnaam toeneemt.

 

Conclusie

De belangrijkste factor bij het registreren van een goede domeinnaam is de leesbaarheid. Kan dat kort? Doen! Heb je wat meer tekens nodig om leesbaar te zijn? Dan ga je best voor een iets langere domeinnaam. Kortom: een leesbare domeinnaam is sterker dan een korte, onduidelijke domeinnaam.

Bert Van Pottelberghe

Bert inschakelen voor je zaak?