Hoe werkt Google?

Frederik De Roover - 29 maart 2021

Hoe werkt Google?

Google haalt informatie uit veel verschillende bronnen, waaronder webpagina's, door gebruikers ingediende inhoud zoals Google Mijn Bedrijf en Maps, scannen van boeken, openbare databases op het internet, en vele andere bronnen.

De beknopte versie

Google volgt drie basisstappen om resultaten van webpagina's te genereren:

Crawling

De eerste stap is uit te vinden welke pagina's er op het web bestaan. Er is geen centraal register van alle webpagina's, dus Google moet voortdurend zoeken naar nieuwe pagina's en deze toevoegen aan zijn lijst van bekende pagina's. Sommige pagina's zijn bekend omdat Google ze al eerder heeft bezocht. Andere pagina's worden ontdekt wanneer Google een link volgt van een bekende pagina naar een nieuwe pagina. Weer andere pagina's worden ontdekt wanneer een website-eigenaar een lijst met pagina's (een sitemap) indient om door Google te laten crawlen. Als u een beheerde webhost gebruikt, zoals Wix of Blogger, kunnen zij Google opdracht geven alle bijgewerkte of nieuwe pagina's die u maakt te crawlen.

Zodra Google de URL van een pagina ontdekt, bezoekt het de pagina om te zien wat er op staat. Google rendert de pagina en analyseert zowel de tekst als de niet-tekstuele inhoud en de algemene visuele lay-out om te beslissen waar de pagina in de zoekresultaten moet verschijnen. Hoe beter Google uw site kan begrijpen, hoe beter we deze kunnen afstemmen op mensen die naar uw inhoud op zoek zijn.

Om uw site crawling te verbeteren:

  • Controleer of Google de pagina's op uw site kan bereiken, en of ze er correct uitzien. Google benadert het web als een anonieme gebruiker (een gebruiker zonder wachtwoorden of informatie). Google moet ook alle afbeeldingen en andere elementen van de pagina kunnen zien om deze correct te kunnen begrijpen. U kunt een snelle controle uitvoeren door de URL van uw pagina in te typen in de Mobile-Friendly test tool.
  • Als u een enkele pagina hebt gemaakt of bijgewerkt, kunt u een individuele URL bij Google indienen. Om Google te vertellen over veel nieuwe of bijgewerkte pagina's in één keer, gebruikt u een sitemap.
  • Als u Google vraagt om slechts één pagina te crawlen, maak er dan uw startpagina van. Uw startpagina is voor Google de belangrijkste pagina van uw site. Om een volledige crawl van uw site te bevorderen, moet u ervoor zorgen dat uw startpagina (en alle pagina's) een goed sitenavigatiesysteem bevatten met links naar alle belangrijke secties en pagina's op uw site; dit helpt gebruikers (en Google) hun weg te vinden op uw site. Voor kleinere sites (minder dan 1.000 pagina's) volstaat het om Google alleen uw homepage te laten zien, op voorwaarde dat Google al uw andere pagina's kan bereiken door een pad van links te volgen die vanaf uw homepage beginnen.
  • Laat uw pagina linken naar een andere pagina die Google al kent. Wees echter gewaarschuwd dat links in advertenties, links waarvoor u betaalt op andere sites, links in commentaren, of andere links die de Google Webmaster Guidelines niet volgen, niet door Google zullen worden gevolgd.

Indexing

Nadat een pagina is ontdekt, probeert Google te begrijpen waar de pagina over gaat. Dit proces wordt indexeren genoemd. Google analyseert de inhoud van de pagina, catalogiseert afbeeldingen en videobestanden die op de pagina zijn opgenomen, en probeert op andere manieren de pagina te begrijpen. Deze informatie wordt opgeslagen in de Google-index, een enorme database die is opgeslagen in vele, vele (vele!) computers.

Om uw pagina indexering te verbeteren:

  • Maak korte, betekenisvolle paginatitels.
  • Gebruik paginakopteksten die het onderwerp van de pagina duidelijk maken.
  • Gebruik tekst in plaats van afbeeldingen om inhoud over te brengen. (Google kan sommige afbeeldingen en video's begrijpen, maar niet zo goed als het tekst kan begrijpen. Voorzie uw video's en afbeeldingen op zijn minst van alt-tekst en andere attributen).

Serving (en ranking)

Wanneer een gebruiker een zoekopdracht intypt, probeert Google op basis van vele factoren het meest relevante antwoord uit zijn index te vinden. Google probeert de antwoorden van de hoogste kwaliteit te bepalen en rekening te houden met andere overwegingen die de beste gebruikerservaring en het meest geschikte antwoord opleveren, door rekening te houden met zaken als de locatie, taal en apparaat (desktop of telefoon) van de gebruiker. Als u bijvoorbeeld zoekt op 'fietsenmaker', krijgt een gebruiker in Parijs andere antwoorden dan een gebruiker in Hongkong. Google aanvaardt geen betaling om pagina's hoger te rangschikken, en de rangschikking gebeurt programmatisch.

Om je zoekresultaten te verbeteren:

  • Maak uw pagina snel te laden, en mobiel-vriendelijk.
  • Zet nuttige inhoud op uw pagina en houd die actueel.
  • Volg de richtlijnen voor webmasters van Google, die bijdragen aan een goede gebruikerservaring.

Frederik De Roover

Frederik inschakelen voor je zaak?