Leestip van onze experts: 'VerMERKvuldig!'

Carmen – De Digitale Versnelling / L’Accélération Digitale - 11 december 2019

Cover VerMERKvuldig!

Een sterk merk, dat krijg je niet zomaar. Als startende ondernemer kan je wel zelf heel wat ondernemen om ervoor te zorgen dat mensen – ook niet-klanten – spontaan over jouw merk beginnen te praten. Zo kan je ‘vermerkvuldigen’: de mond-tot-mondreclame rond jouw merk zelf sturen en opdrijven. Maak er werk van, met deze vijf tips uit het boek 'VerMERKvuldig!' van Katlijn Voordeckers.

1. Zorg voor een gefocust, relevant, onderscheidend en authentiek merk

Wil je jouw merk over de tong laten gaan, maak het dan voldoende krachtig. Vergeet klassiekers zoals ‘wij zijn flexibel’ of ‘wij denken out of the box’, en durf de eigenheid van jouw merk duidelijk te omschrijven en te laten voelen. Denk dus eerst zelf na over je eigen merkidentiteit: zorg voor een duidelijke focus, waak over jouw relevantie, wees voldoende onderscheidend en authentiek.

 

2. Breng een sterk verhaal naar buiten, dat mensen aanspreekt

Iemand kan jou en jouw product aardig vinden, maar hoe maak je van hem of haar ook een ambassadeur van jouw merk? Daarvoor moet je vooral veel juiste mensen proberen te bereiken: mensen die je enthousiast kan maken rond jouw merk, omdat jouw verhaal voor hen sterk is, namelijk omdat je hen met jouw merk een aantal voordelen biedt. Pas dan zullen ze geneigd zijn om het elders aan te bevelen en jouw merkverhaal naar buiten te brengen.

 

3. Creëer je eigen fanclub, dankzij een sterke communicatie

Fans? Jawel, want zij zorgen ervoor dat jouw merk een veel groter bereik krijgt. Gaande van leveranciers en klanten over partners tot medewerkers en experts. Met het oog hierop is goed netwerken cruciaal.
Niet je eigen aanbod, maar wel het enthousiasme en de passie die je tijdens een persoonlijk contact overbrengt, zijn van doorslaggevend belang. De uitdaging bestaat er vooral in niet zozeer jouw producten maar wel 'jezelf’ te verkopen. Authenticiteit is daarbij cruciaal, en luisteren minstens even belangrijk als praten. De kracht van jouw netwerk zit ook niet zozeer in jouw eerstelijnscontacten, maar wel in de contacten die je gesprekspartner achteraf heeft met anderen. Als jouw verhaal hem is bijgebleven, dan zal hij dat wellicht verder vertellen.

 

4. Schakel heel wat relevante influencers in, online én offline, voor een sterk merk

Influencermarketing, al dan niet online, is eigenlijk mond-tot-mondreclame in het kwadraat. Maar opgelet: de geloofwaardigheid van jouw merk staat of valt met de authenticiteit en geloofwaardigheid van de influencers én de boodschap die ze brengen. Bepaal dus zelf eerst voor welke doelgroepen van jouw merk influencers een toegevoegde waarde kunnen bieden en welke influencers voor hen relevant kunnen zijn . Staar je daarbij niet blind op mensen met een groot bereik; relevantie voor jouw merk is een veel belangrijker criterium. Maak vervolgens een lijstje met toepasselijke zoektermen en hashtags, en zoek dan online potentieel interessante influencers.

 

5. Doe wat je zegt, en zeg wat je doet

Als je jouw beloftes nakomt, heeft dit een grote impact op de integriteit en geloofwaardigheid van jouw merk. Steek de kop niet in het zand als iets dreigt te mislukken, maar informeer je klanten over het hoe en waarom. En beter nog: probeer je beloftes af en toe ook eens te overstijgen. Zo wakker je de mond-tot-mondreclame immers verder aan. Daarnaast moet je klanten proactief proberen te informeren: hoe staat het met hun bestelling, wat ben je precies aan het doen? Probeer dus voor jezelf ook te bepalen op welke momenten informeren zinvol is, zowel voor jezelf als voor de klant. Zo vermijd je niet alleen frustraties en onbegrip, maar versterk je ook de klantenbeleving, waardoor jouw merk sterker wordt.

Carmen – De Digitale Versnelling / L’Accélération Digitale