Wist je dit? Chrome is niet alleen een browser, maar ook een OS! Nee, geen koeachtig dier, maar een "Operation System" zoals Windows, Linux of Mac OS voor de Apple-liefhebbers...
Christophe Vervliet - 9 september 2019

OK, maar waarom zou dit voor mij interessant zijn? Wel, voor 80% van de mensen is een Chromebook of Chromebox een mooi alternatief voor hun Windows of Apple-toestel. Kan best zijn, maar waarom heb ik er dan nog nooit van gehoord, of zie ik er geen reclame van? Wel heel eenvoudig, heb je van "Google" als merk ooit in België al reclame gezien? Nee, dat dacht ik niet, zo ken je meteen hun strategie.
Goed u heeft het al gehaald tot voorbij de intro, bedankt zou ik zeggen. Nu alles is voor Chrome OS gestart bij Chrome, de browser, die is waarschijnlijk wel gekend door iedereen. Google aanzag dit als ideale basis voor hun eigen OS "operating system". Ja goed, dat was duidelijk, maar waarom exact? Zij die wat technischer zijn, weten dat Google bepaalde zaken in hun Chrome heeft steken die op de achtergrond zorgen voor bijvoorbeeld beveiliging, sandboxing, updates etc... Naast die zaken is Googles visie op de toekomst dat alles voor uw dagelijks gebruik toegankelijk is vanaf de browser, d.w.z. een mailtje sturen of een Presentatie maken alles vanuit uw browser.
Klopt het dan ook dat Google zijn eigen office-pakket G Suite daar volledig op heeft gebaseerd, maar dat dat alsnog bruikbaar is op eender welk type OS? Een samenvatting van Chrome OS:
- Automatische updates: yep, ze gebeuren gewoon. Je merkt er niets van, op een icoon in je startmenu na dat je heel vriendelijk vraagt om te herstarten.
- Herstelmodus: met een simpele toetsencombinatie herstart je je Chrome-toestel, het OS zal een nieuwe versie gebruiken en de oude herstellen. Ja, Chrome heeft altijd 2 keer zijn OS draaien, voor het geval dat de andere versie geïnfecteerd zou zijn door een virus.
- Verified Boot: excuseer? Met Verified Boot belooft Google simpelweg - en na 3 jaar Chromebooks te gebruiken kan ik het bevestigen - dat het NOOIT trager zal werken, ook niet na ettelijke jaren. Eat that Windows! Je Chrome-toestel start altijd binnen de 10 seconden op. Jep, no lie... geweldig toch. Geld even goed voor na een update, niet nog een half uur wachten voor je terug kan werken.
- Sandboxing: waaat? Ja sorry hoor, eigenlijk gebeurt dit ook in de Chrome-browser... Telkens je een nieuwe pagina opent, gaat Chrome eerst checken of de link, website, etc die je wil benaderen niet door een virus of iets dergelijks besmet is. Chrome doet dit dus op de achtergrond, als gebruiker krijg je dit eigenlijk niet te zien.
-
Gegevensversleuteling: Wanneer je webapps gebruikt op een Chrome-toestel, worden alle belangrijke gegevens veilig opgeslagen in de cloud. Het Chrome-toestel codeert deze gegevens met beveiligde hardware, zodat onbevoegden zeer moeilijk toegang krijgen tot die bestanden.
Voila dit zijn eigenlijk de grootste "kenmerken"... misschien niet onbelangrijk voor diegene die nu getriggerd zijn om eens te kijken wat je er nog meer over kan vinden of mee kan doen... Een Chrome-toestel zoals een Chromebook (is dus de laptopversie) en een Chromebox (desktopversie) ondersteunen de Android "Play Store" :). Al je favoriete apps draai je dus ook op een Chromebook, dan denk ik aan Facebook, Twitter, Spotify, Netflix of wat je ook wil... Oh ja, wat kost zo'n ding eigenlijk? Wel dat valt supergoed mee, de eenvoudigste modellen starten van 200€, de duurste gaan evengoed naar de gemiddelde laptopprijs van 1000€. Uiteraard moet je NOOIT betalen voor OS op een Chrome toestel, die zit er standaard op. Bovendien zal Chrome je nooit pushen om een nieuwer toestel te kopen. Of je proberen te overhalen om de hardware te upgraden, zoals andere producenten het wel doen.
Geïnteresseerd en wil je meer weten? Stuur ons een mailtje, berichtje of simpelweg bel ons! We helpen je graag op weg.