De 3 belangrijkste SEO-elementen voor je website

x - 1 augustus 2019

Seo pijlers

SEO is een combinatie van tweehonderd factoren die bepalen of jouw website of de website van je concurrent net iets hoger staat. In deze video leg ik je uit wat die drie pijlers zijn en omschrijf die onder de video in detail.

SEO bestaat dus uit drie belangrijke pijlers: de techniek, content en autoriteit van je website. Elke pijler zullen we uitgebreid bespreken in onderstaande hoofdstukken.

 

1. Techniek

 

Hoe werken zoekmachines nu eigenlijk? De werking van zoekmachines kan opgedeeld worden in drie kernonderdelen. We kunnen dit samenvatten als het 'Crawl-Index-Rank'-mechanisme.

 

1.1 Intro

 

Crawlen : Dagelijks worden er miljoenen pagina’s gecreëerd op het internet. De Googlebot (of ook wel Googlespider genoemd) crawlt alle pagina’s op het internet. Doordat jouw website gebruikmaakt van hyperlinks kan de Google-crawler gemakkelijk van de ene pagina naar de andere pagina springen. We moeten er dus voor zorgen dat de website makkelijk gecrawld kan worden.

 

Index : Gebaseerd op de gecrawlde URL’s zal Google deze URL’s analyseren, sorteren en opslaan in zijn zoekmachine-index. De crawler zal proberen te achterhalen wat de pagina nu precies inhoudt en welke intentie qua zoekopdrachten hier zou kunnen bij aansluiten. 

 

Rank : Om op de meest relevante manier de juiste pagina’s te tonen bij bepaalde zoekintenties moeten er drie stappen doorlopen worden : 

 

1. Het interpreteren van de intentie van de Google-zoekopdracht van de gebruiker.

 

2. Identificeren van webpagina’s in de index die gerelateerd zijn aan de zoekopdracht.

 

3. Het in realtime sorteren en ranken (door algoritmes) van die pagina’s en tonen aan de persoon die de zoekopdracht heeft geformuleerd. Die complexe algoritmes bestaan uit honderden signalen die helpen bepalen wat de relevantie en belangrijkheid is van webpagina’s.

 

1.2 Websitestructuur en informatiearchitectuur

 

Het startpunt van Google's acties is het crawlen. We moeten ervoor zorgen dat Google op een makkelijk manier de website kan crawlen. Als Google er niet in slaagt om dit te doen, dan hebben onze verdere SEO-prestaties weinig tot geen zin.

 

Hoe beter je websitestructuur (en informatiearchitectuur), hoe meer kans je hebt dat Google je website vlot zal crawlen. We kunnen er niet van uitgaan dat Google automatisch alle pagina’s van je website crawlt. Wil je het risico nemen dat je belangrijkste pagina’s over het hoofd worden gezien door Google?

 

2. Content

 

Een van de belangrijkste onderdelen van SEO is een zoekwoordenonderzoek. Bij een zoekwoordenonderzoek gaan we proberen te weten te komen waar mensen via zoekmachines op gaan zoeken.

 

Bij veel bedrijven wordt ervan uitgegaan dat er op zoekwoord X veel gezocht wordt terwijl er in de werkelijkheid niemand op dat trefwoord zoekt. 

 

Ik geef je graag mee hoe je het beste een zoekwoordenonderzoek aanpakt. Een zoekwoordenonderzoek is geen gemakkelijke opdracht omdat je precies moet begrijpen hoe een product, een merk en diensten in elkaar zitten. Je moet op die manier in de huid van je doelgroep kruipen en je afvragen hoe zij op zoek gaat naar die producten, merken of diensten. 

 

Een zoekwoordenonderzoek uitvoeren voor een b2b-bedrijf die mobiele filteringoplossingen met actieve kool voor afvalwater als dienst heeft, is geen sinecure. Ik ben dan ook van mening dat SEO’ers niet vanuit hun ivoren toren een zoekwoordenonderzoek kunnen gaan uitvoeren.

 

2.1 Tools

 

Om het exacte zoekverkeer van een zoekwoord te gaan bepalen, kunnen we een tool gebruiken die door Google ter beschikking wordt gesteld, namelijk de Google Keyword Planner. Die tool is in eerste instantie opgezet om Google Search Advertenties te gaan opbouwen, maar aangezien SEO ook als kern zoekwoorden heeft is dit voor vele SEO'ers een zeer interessante tool.

 

2.2 UX

 

Ondertussen hebben we al geleerd dat SEO meer is dan wat zoekwoorden op een pagina gooien is. De UX (User Experience) is hier een belangrijke factor. Hoe makkelijk of hoe moeilijk navigeert een gebruiker door je website? Is het mogelijk om snel informatie te vinden? Hoe ziet de UX eruit voor een mobiele landingspagina? Zulke vragen zorgen ervoor dat je voldoende nadenkt over UX.

 

3. Autoriteit

 

3.1 Terug in de tijd

 

Autoriteit online was in de begintijd van Google (in het begin ook BackRub genaamd) een van de meest moeilijk te definiëren zaken voor SEO'ers. Begin jaren '90 zagen Larry Page en Sergey Brin (oprichters van Google) dat wanneer er veel naar een website wordt verwezen door middel van een hyperlink, deze website vanuit het perspectief van deze verwijzende sites vermoedelijk een interessante website moet zijn. 

 

Als we dat even mogen vergelijken met de fysieke wereld, dan kunnen we dit als volgt definiëren: wanneer in een bepaald vakgebied het meest gestemd wordt voor een bepaalde persoon of organisatie, dan zullen we de autoriteit van deze persoon of organisatie hoger aanschrijven dan een persoon waarover niet gepraat wordt. “Stemmen” kunnen we online definiëren als hyperlinks die refereren naar een bepaalde website. Backlinks dus.

 

3.2 In de praktijk

 

Wanneer op een natuurlijke manier verwijzingen naar je website ontstaan, dan zijn we op de goede manier op weg om zoekmachines de juiste zichtbaarheid te creëren. Dit kan een vrij lange en moeilijke weg zijn om via natuurlijke (organische) linkbuilding stappen vooruit te zetten.

 

We doorlopen enkele stappen om natuurlijke linkbuilding te gaan opbouwen.

 

Creëer uniek content

Succesvolle natuurlijk linkbuilding start bij state-of-the-artcontent. De bedoeling is om content te creëren waar blogs/websites/nieuwssites/... spontaan naar gaan linken omdat het relevant, leuk, ter zake, praktisch of recent is.

 

Verspreid je unieke content  

Het maken van unieke content is één ding, de verspreiding ervan is een ander.

Via de standaard marketingkanalen moeten we de content verspreiden, onderstaande stappen helpen je op weg.

x