Taartdiagram

Het Taartdiagram of soms ook wel de "pie chart" genoemd wordt meestal gebruikt om waardes met elkaar te vergelijken. Deze visualisatie is enorm simpel en intuïtief, zo kan je in de meeste gevallen zien welke delen het grootste zijn en welke minder groot zijn. Het gevaar zit hem er echter in dat er teveel gegevens op één taartdiagram komen te staan. Daarom raad ik je aan het aantal "taartpunten" of sectoren te beperken tot 3-4.

 Treemap

Indien je toch meer dan 4 delen wenst te vergelijken raad ik je aan deze in een treemap te plaatsen. Een treemap bestaat uit allemaal rechthoeken. Hoe groter bepaalde rechthoeken zijn, des te meer waarde deze hebben. Dit is hetzelfde principe als een taartdiagram, alleen kun je hiermee makkelijker meerdere dingen tegelijk meten.

Hier zie je een vergelijking tussen een pie chart en een treemap grafiek

Een ander voordeel van een treemap is het feit dat een hiërarchie kan opbouwen. Dit doe je zonder "leesbaarheid" in te boeten. Zo worden de grote groepen eerst opgesplitst in rechthoeken, waarna de subcategorieën nogmaals worden opgesplitst in kleinere rechthoeken.

een treemap met hiërarchie

Andere alternatieven

Ook kun je jezelf in de meeste gevallen behelpen met een staafdiagram. Een gestapelde staafdiagram (of stacked bar graph) behoort ook tot één van de alternatieven. Tot slot is het ook mogelijk om gewoon enkele sleutelwaarden te laten zien via een KPI.