Kan jij de verleiding tot afleiding weerstaan? 

Hoe zit het met jouw digitale onrust? Hoe verslaafd ben jij aan je digitale hulpmiddelen? Is email een lastpost ipv een hulpmiddel? En hoe verknocht ben je aan social media?

Volgens studies zou 4 op de 10 belgen aan de rand van internet verslaving zitten. Men zou kunnen concluderen dat dit ook opgaat voor smartphone. De vraag is: wanneer spreek je van verslaving.

 

De verleiding tot afleiding

De smartphone is het meest (letterlijk) voor de hand liggende instrument om het internet te raadplegen, apps te gebruiken, spellen te spelen, social media te raadplegen… De verleiding tot afleiding, de angst om iets te missen, de reflex om telkens opnieuw te kijken naar dat stukje technologie, het ‘fijne’ gevoel om dat instrument in je hand te houden… het kan inderdaad zeer sterk naar verslaving neigen.

Het komt er op neer dat het gaat over gedrag, en vaak zijn we zelf niet bewust van bijna compulsief gedrag naar technologie toe.  Jezelf eens observeren en bewust kijken naar jezelf hoe je technologie gebruikt, maakt je vaak al attent en bewust op licht trekjes van verslaving. En dan is het jouw keuze om daar effectief iets aan te doen. Een digital detox traject kan je daar bij helpen, enerzijds om inzicht te krijgen in jouw eigen gebruik van technologie, anderzijds om effectief aan de slag te gaan om het gedrag dat je wil aanpassen effectief aan te pakken.

 

5 symptomen / indicaties vna mogelijke smartphone verlsaving

1. Zonder smartphone voel je je onhandig

Het lijkt wel alsof je niks meer kan of kent zonder het kleinood binnen handbereik. De weg vinden,  je afspraken, koken, praten met vrienden.... alles is via je telefoon....

2. Je raakt in paniek als je 'm kwijt bent

Je voelt in je jaszak. In je broekzak. Je doorzoekt je hele rugzak. Je voelt je onwel worden...waar is mijn telefoon? Moord en brand, alles moeten wijken...eerste moet je weten waar dat kleinnood zich verstopt!

3. Vakantie zonder smartphone? No way!

Moet de smartphone mee op vakantie? Ben je bereikbaar op alle fronten? Wil je continu je ervaringen delen?

4. Je smartphone gaat overal mee naar toe...

Zowel zakelijk als privé is hij jouw onafscheidelijke metgezel. Aan tafel, bij de koffieautomaat, in de trein, tijdens de meeting, naast je computer ....terwijl je een poging doet om geconcentreerd een rapport af te werken... naar de badkamer...naar de slaapkamer...

5. Je telefoon moet trillen of een geluid geven bij elk inkomend bericht?

Je smartphone roept en je voelt je slecht als je niet instant kan antwoorden op een tweet, sms, snapchat, whatsapp of email. Je bent ervan overtuigd dat je net dan die gewilde klant gaat missen. Je wil altijd en overal bereikbaar zijn? Je krijgt buikpijn als je smartphone zijn batterij leeg is...

 

Ergens JA op geantwoord... De kans is groot dat je verslaafd bent aan je telefoon.

 

Doe de test en ontdek in welke mate jij een digitale junkie bent of niet.

 

Hier alvast enkele tips:

 

  • Laat je mobiel thuis
  • Zet je mobiel uit
  • Zet pushberichten uit
  • Laat je telefoon in de woonkamer liggen als je gaat douchen, het toilet bezoekt of aan tafel zit
  • Maak van je slaapkamer een smartphonevrije zone
  • Vind afleiding in andere dingen, zoals het lezen van een boek
  • Verwijder nutteloze apps
  • Plan telefoonloze afspraken
  • Installeer screen time trackers om je gemiddeld gebruik te meten

Graag ondersteuning om jouw digitale context te optimaliseren? Call me :-)

 

Succes!!